Concentratie in de vleesindustrie

Frankrijk telt nog 210 slachterijen, van relatief kleine tot grote structuren, maar 45% van het totale vleesvolume wordt door slechts 45 slachthuizen geproduceerd. De slachtcapaciteit, vooral v.w.b. runderen, heeft de laatste jaren met overcapaciteit te kampen. Het jaarlijks aantal geslachte dieren vertoont namelijk een gestaag dalende  tendens. E.e.a. wordt toegeschreven aan de dalende trend in de hoofdelijke consumptie van rundvlees – deze is in Frankrijk met 27 kg nog steeds hoog – , maar ook aan de toenemende internationale concurrentie, waarvan ook marktleider Bigard de gevolgen ondervindt. Een sectoronderzoek geeft aan dat de sector zich moet herstructureren en de productie moet optimaliseren. Hiervoor zijn nodig versterking van de veehouderij-organisaties, meer contractafspraken met deze organisaties ten bate van meer kostenbesparing en betere afstemming op de vraag vanuit de markt, meer aandacht voor  productbeleid a.g.v. veranderende consumententendens naar andere (kleinere) portionering en innoverende producten op basis van rundvlees. De grote Franse spelers zijn, behalve Bigard, Cooperl, Groupe SVA, Elivia, Floc’h Bernard, Groupe GAD, Tradival, Kerméné (eigendom van retailer Leclerc), ASO en Tendriade. 52% van rundvlees vindt zijn afzet via de supermarktketens – Frankrijk telt slechts 5 grote retailers –, die, behalve zware druk te leggen op het prijsniveau, ook hun stempel drukken op het gewenste productassortiment, vooral m.b.t. voorverpakt vlees. Het merendeel van de retailers is afgestapt van de ‘ambachtelijke slager’ in hun verkooppunten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: