Franse voedingsmiddelenmarkt : meer informatie op agribusiness netwerkbijeenkomst 22 mei a.s.

Frankrijk heeft, op basis van een veelzijdige primaire sector – Frankrijk is immers met een aandeel van 19% in de Europese landbouwproductie, het grootste landbouwland in de EU – , door de jaren heen een belangrijke verwerkende industrie opgebouwd. De voedingsmiddelenindustrie is, met een jaaromzet van 161 miljard euro (2012; +2,3% t.o.v. 2011) en 495.000 werknemers, de belangrijkste economische sector in Frankrijk, nog vóór de metaal-/automobielindustrie, de chemische en farmaceutische industrie. Hiermee is de sector één van de belangrijkste pijlers van de Franse economie. De Franse voedingsmiddelenindustrie neemt 13% van de totale toegevoegde waarde van de Franse industrie voor zijn rekening en is goed voor 74% van de totale export van de Franse industrie. Het wordt dus als een sector van strategische waarde beschouwd voor de Franse economie. De Franse voedingsmiddelenindustrie draagt, evenals de Franse vliegtuigbouw, de defensie- en luxe artikelen-industrie, met een saldo van bijna 8 miljard positief bij aan de – voor de Franse economie van essentieel belang – nationale handelsbalans. De Franse voedingsmiddelenindustrie heeft echter, in de huidige economische conjunctuur, te lijden onder krappe winstmarges. Vice-Minister Garot voor de voedingsmiddenenindustrie heeft recent aangekondigd op 30 mei a.s. met een ‘overheidscontract met de branche’ te komen. Het betreft hier geen financiële bedragen, maar wel een ‘ praktisch’ instrumentenpakket, afgestemd op de branche, t.b.v. exportondersteuning, steun voor investeringen en innovatie. In dit kader worden nu al genoemd  investeringssteun via de nieuw overheidsbank BPI (Banque Publique d’Investissement), de ‘inter-generatie’  contracten en het nieuwe exportcomité met focus exportontwikkeling op Azië.

De Franse markt is voor de sector een belangrijke afzetmarkt. 70% van de Franse voedselconsumptie is ‘made in France’. Maar er is ruimte genoeg voor import. Deze sector is ook veelbelovend voor leveranciers van onder meer grondstoffen zoals halffabrikaten, ingrediënten enz. en natuurlijk ook innoverend equipment. Mocht u interesse hebben voor deze markt, schrijft u dan in voor de Agribusiness netwerkbijeenkomst ‘Gouden kansen verzilveren’ op 22 mei a.s. in Congrescentrum Nieuwegein, bestemd voor het Nederlandse agro-food MKB met interesse voor de Franse, maar ook Duitse, Belgische en Britse markt. Het zijn namelijk deze 4 buurlanden waar het grootste deel van onze agrarische export naar toe gaat. Verder op dit weblog vindt u meer informatie over deze netwerkbijeenkomst en het programma. Aanmelden vóór 8 mei a.s.!

Meer informatie over de Franse voedingsmiddelenindustrie vindt u in bijgaand artikel ter zake, opgesteld ter gelegenheid van SIAL 2012, de 2-jaarlijkse internationale foodbeurs die in de even jaren plaats vindt in de beurshallen van Paris-Nord Villepinte. Aan SIAL 2012 namen zo’n 120 Nederlandse exposanten deel.

klik hier voor artikel Franse voedingsmiddelenindustrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: