Kipproducten: ‘Code des usages de la Volaille’, ook van belang voor buitenlandse fabrikanten

Pluimveeevleesproducten moeten v.w.b. etikettering uiteraard in de eerste plaats voldoen aan de EU-regelgeving (EU-Richtlijn 2000/13 m.b.t. etikettering en productinformatie voor de consument). De EU-Richtlijn verwijst echter ook naar de (in de lidstaten uiteenlopende) gebruiken inzake bepaalde standaard productdefinities (bv. definitie van een ‘filet de poulet’), gangbaar in de verschillende lidstaten, waarmee rekening moet worden gehouden. Het is dan ook raadzaam om de  “Code des Usages de la Volaille’  te raadplegen. Het betreft hier een soort GMP (‘Code des bonnes pratiques’), opgesteld door de sectororganisatie t.b.v. de pluimveevlees verwerkende industrie. De ‘ Code’  is geen nationale regelgeving, maar geldt wel als juridisch referentiekader voor de Franse Justitie bij geschillen met een Franse afnemer. Betreft het een afwijkend product t.a.v. de ‘ Code’ , dan zal uit de productbenaming moeten blijken, wat de toevoegingen zijn. Producten die bijvoorbeeld toegevoegde ingrediënten zoals zetmeel bevatten en die niet ‘registreerd’  zijn onder een bepaalde productdefinitie in de ‘Code’ , zullen dus in de benaming de term ‘zetmeelhoudend’ moeten weergeven. Opname in de ingrediëntenlijst is niet voldoende. Ingeval van twijfel, kan altijd de DGCCRF (Direction Générale de la Consommation, de la Concurrence et de la Répression des Fraudes) of het Landbouwbureau worden geraadpleegd. De ‘Code’  wordt uitgegeven door de brancheorganisatie CIDEF (www.cidef.net ), tevens het besteladres. Het handboek wordt momenteel herzien en ‘geactualiseerd’ om gelijke trend te houden met nieuwe recepturen. De nieuwe editie zal eind april verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: