Op zoek naar grossiers? Denk aan Groothandelsmarkt Rungis en nog 19 andere…

Frankrijk kent al sinds zo’n 50 jaar een structuur voor grossiers voor agro-food producten die in Nederland onbekend is: de Groothandelsmarkt ofwel in het Frans: Marché de Gros of in sommige gevallen, een ‘Marché d’Intérêt National’ (afgekort ‘MIN’). Frankrijk kent 20 Groothandelsmarkten, waarvan enkele de status van een MIN hebben. Voorbeeld: de MIN van Rungis (t.z.v. Parijs, bij vliegveld Orly) die met een jaaromzet van 8 miljard euro de grootste en ook meest internationale vanFrankrijk is. De Groothandelsmarkten spelen een belangrijke economische rol in Frankrijk, gezien de economische activiteit die zij in de regio’s genereren. Alle grote Franse steden hebben een ‘eigen’ Groothandelsmarkt.  Zij zijn onderworpen aan strikte nationale (door de Europese Commissie erkende) regelgeving. Een kenmerk is onder meer dat  elke Groothandelsmarkt omgeven wordt door een ‘beschermd gebied’ , met een bepaalde straal: de zgn. périmètre de protection’. Als een ( Franse of buitenlandse) grossier zich binnen deze straal wil vestigen, dan kan dat alleen op de Groothandelsmarkt. De Groothandelsmarkten staan uiteraard ook open voor buitenlandse grossiers, maar opereren als regel op regionaal niveau. Uitzondering is die van Rungis waarvan een groot aantal grossiers ook op nationaal en internationaal niveau actief zijn. Slechts enkele Groothandelsmarkten hebben ook een exportactiviteit, maar alle hebben een importactiviteit, hetgeen deze Groothandelsmarkten interessant maakt voor Nederlandse leveranciers (zie verder onder ‘Meer over Rungis en overige Groothandelsmarkten’).

De Goothandelsmarkten richten zich uitsluitend op de handel in agro-food producten (versproduct, half-verwerkt of verwerkte producten, incl. vis en visserijproducten, biologische producten, sierteeltproducten en in sommige gevallen ook in toeleverend materiaal/equipment voor de detailhandel, horeca en cateringsector, bijvoorbeeld de MIN van Rungis. Het betreft bv. hier verpakkingen, equipment, tafelgerei en -decoratie en andere accessoires. 

De Groothandelsmarkten hebben een aparte koepelorganisatie, de FFMIN (Fédération Française des Marchés d’Intérêt National) met het hoofdkantoor gevestigd op de MIN van Rungis. De FFMIN , goed voor een totaal van 2.300 grossiers en een totale jaaromzet van rum 12 miljard euro, is aangesloten bij de wereldorganisatie van Groothandelsmarkten, WUWM, die op zijn beurt 160 Groothandelsmarkten bundelt in een totaal van 44 landen. De FFMIN en de MIN van Rungis zijn zeer actief met het uitdragen van hun expertise in andere landen die interesse hebben in het opzetten van een Groothandelsmarkt of  die een hiervoor een nationale structuur willen opzetten. Zo hebben de MIN van Rungis/FFMIN bijgedragen aan de opbouw van Groothandelsmarkten in China (Rungis is aandeelhouder in de Shanghai-Rungis Market Management Co. Joint Venture, samen met Shenzhen Agricultural Products Company), India (Grossmarket Nanning, samen met Premium Farm Fresh Private Ltd.), de Oekraïne (Kiëv; in startfase), België (G&F markt Brussel) en hebben recent feasibility studies uitgevoerd voor Peru, Rusland en Kazakhstan. Meer info: www.ffmin.com ( ook in Engels)

I – Meer over de MIN van Rungis

Website: www.rungisinternational.com (website in Engels en Chinees)

De MIN van Rungis, de grootste Groothandelsmarkt van Frankrijk, is gelegen aan de A6, de A86, nabij het internationale vliegveld Orly, circa 7 km ten zuiden van Parijs. Rungis dekt een oppervlak van 234 ha, is goed voor een jaaromzet van 8 miljard euro,  een omzet/jaar van 2,4 miljoen ton voedselproducten en belevert via zijn structuur 18 miljoen consumenten, waarvan 11 miljoen in de regio Ile-de-France! De MIN van Rungis telt 1.200 bedrijven,: grossiers, cash&carry, producenten, courtiers en import-/exportbedrijven, logistieke bedrijven, inkoopcentrales en dienstverlenende bedrijven. Rungis biedt al met al werk aan 12.000 werknemers en is samen met vliegveld Orly het  2e ‘economisch hart’ van de regio Ile-de-France met Parijs, na het financieel-economische hart van Parijs, ‘La Défense’.

Soort klanten: detailhandel 50%; horeca en cateringbedrijven 35%; supermarktorganisaties 15%. Bestemming: regio Ile-de-France 65%, provincie 25% en export 10%.

Sectoren: groenten en fruit, vlees en vleesproducten, vis en  visproducten, zuivelproducten, pluimveevleesproducten, ‘traiteur’producten (= delicatessenproducten, w.o. verder verwerkte producten, kruidenierswaren enz.), biologische producten en sierteeltproducten ( snijbloemen, potplanten en accessoires) en accessoires/equipment voor detailhandel, horeca-en cateringsector: verpakkingen, equipment, tafelgerei en -decoratie enz. 

Hoe vindt u …?

1– grossiers op Rungis

Rechts boven op homepage www.rungisinternational.com verschijnt:  Annuaire des entreprises. Bij ‘sélectionner’ kunt u de categorie grossiers (bv. biologische producten) aanklikken die uw interesse heeft. Vervolgens kan worden doorgeklikt naar de afzonderlijke grossiers met informatie over het bedrijf: contactadres/-personen, activiteit en vaak ook de landen waarmee de grossier al zaken doet. Ook kunnen de grossiers, met meerinformatie over de brancheactiviteit, gevonden worden via ‘Qui fait quoi’ (zie onder 2). Vele grossiers op Rungis hebben activiteiten op nationaal niveau.

2- info over sectoren (inclusief over grossiers, cash&carry, inkoopcentrales per sector):

Op homepage, bij het aanklikken van ‘Clients-Fournisseurs’, verschijnen verschillende nuttige rubrieken. Een greep:

. ‘Les secteurs d’activité’ : als u dit aanklikt, verschijnen de verschillende activiteitensectoren (G&F, vlees enz.)van Rungis met 2 handige  doorklikfuncties: 1) Qui fait quoi (info over sector, de locatie van de grossiers op de MIN, een volledige adressengids van alle grossiers, cash&carry, importbedrijven, inkoopcentrales alsook van koepelorganisaties van grossiers per sector; 2) meest recente jaarverslag  van de sector.

NB: er is voor de categorie biologische producten geen ‘secteur d’activité’ . Grossiers in biologische producten kunnen alleen via de rubriek ‘Annuaire des entreprises’ (homepage; zie hierboven) worden gevonden. Kijkt u ook, voor meer info, in de rubriek ‘ Biologisch ‘ van deze weblog.

.  S’implanter à Rungis: info voor grossiersbedrijven die zich op Rungis willen vestigen.

. Connaître le cours des produits en direct de Rungis: doorklikken naar ‘ Cotations quotidiennes’. Deze rubriek geeft inzicht in de officiële grossiers-(dag)prijzen per productgroep die op Rungis worden verhandeld.

II – Meer over andere Groothandelsmarkten

Zoals hierboven omschreven, kent Frankrijk ook een federatie van Groothandelsmarkten. Website: www.ffmin.com

De FFMIN bundelt 20 Groothandelsmarkten, verspreid over Frankrijk en rond de grote(re) steden gelegen. Het merendeel heeft de status van een Groothandelsmarkt, niet die van een ‘Marché d’Intérêt National’ (MIN), omdat zij immers gefocust zijn op een  bepaalde regio. De daar gevestigde grossiers kunnen, afhankelijk van het product, echter ook ‘Europees’ inkopen. De productrange van deze Groothandelsmarkten is echter niet altijd even breed als die van de MIN van Rungis. Sommige zijn vooral gespecialiseerd in G&F. Niettemin zijn zij interessant, uiteraard afhankelijk van het product, voor de Nederlandse leverancier die zich wil concentreren op een bepaalde regio en daar contacten wil leggen.

Informatie over de verschillende Groothandelsmarkten, hun activiteiten en grossiers zijn te vinden via de homepage van de website van FFMIN, vervolgens doorklikken naar ‘Adhérents’.

Hieronder volgen, in alfabetische volgorde, de websites van de 20 Groothandelsmarkten:

Agen: www.min-agen-boe.com

Angers: www.sominval.fr

Avignon: www.minavignon.fr

Bordeaux: www.ffmin.com/marche-de-bordeaux

Cavaillon: www.min-cavaillon.com

Châteaurenard: www.min-chateaurenard.com

Grenoble: www.ffmin.com/marche-de-grenoble

Lille: www.lemarchedegros-lille.com

Lyon: www.marchedegros-lyoncorbas.com

Marseille: www.minmpm.com

Montpellier: www.mercadis.net

Nantes: www.minnantes.com

Nice – Côte d’Azur: www.mindazur.org

Perpignan: www.perpignanmediterranee.com en www.saintcharlesinternational.com (uitsluitend G&F)

Rennes: www.ffmin.com/marche-de-rennes

Rouen: www.minrouen.com

Rungis: www.rungisinternational.com

Straatsburg: www.ffmin.com/marche-de-strasbourg

Toulouse: www.hdso.fr

Tours: www.marchedegrostours.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: