BTW tarieven op voedingsmiddelen en landbouw-en tuinbouwproducten

Frankrijk kent 3 BTW tarieven: een normaal  (19,6%), een intermediair (7%) en een verlaagd tarief (5,5%). In principe vallen alle voedingsmiddelen onder het verlaagde tarief van 5,5%. Er zijn echter uitzonderingen voor productengroepen die toch onder het normale tarief van 19,6% vallen. Deze zijn: a) zoetwaren (snoepgoed); b) ‘chocolade’ en samengestelde producten, waarin chocolade is verwerkt en c) margarine/plantaardige vetten en alle mixen van oliën en/of vetten die niet uitsluitend uit melkvetten bestaan.

Echter, ook binnen genoemde productgroepen zijn weer uitzonderingen:

v.w.b.  ‘chocolade’: het verlaagde BTW-tarief van 5,5% is wel van toepassing, als het gaat om: chocolade (te weten  met meer dan 35% droge stofgehalte aan cacao, waarvan meer dan 18% cacaoboter en meer dan 14% ontvette cacaopoeder), chocoladebonbons, cacaobonen en cacaoboter.

v.w.b. margarine en plantaardige vetten en alle mixen: het lage tarief van 5,5% is wel van toepassing, als het gaat om: vloeibare oliën voor humane consumptie, oliezaden en oiliehoudende vruchten, verharde plantaardige oliën (vegetaline) en plantaardige oliën aangewend voor de productie van vloeibare plantaardige oliën, bestemd voor humane consumptie. Voor plantaardige oliën en vetten in verwerkte voedingsmiddelen geldt aparte regelgeving met weer aparte heffingen. Het Landbouwbureau kan hierover meer informatie geven.

Ook voor niet- alcoholhoudende dranken geldt het verlaagde tarief van 5,5%.

Voor landbouw- en visserijproducten, levende of dode dieren, zaden, sierteeltproducten, producten afkomstig uit de aquacultuur en pluimveehouderij (eieren, vlees, pluimveevlees, vis, dierlijke bijproducten, G&F) die geen verdere verwerking hebben, ondergaan geldt het intermediaire tarief van 7%.

Verder verwerkte producten vallen onder het normale tarief van 19,6%. Bijvoorbeeld: geverfde of gevriesdroogde bloemen of planten, kunstbloemen, bloemstukken…

Per 1 januari 2014 worden de BTW tarieven gewijzigd (verhoogd of verlaagd) en wel als volgt:

. normale tarief 19,6%:  wordt 20%;

. intermediaire tarief 7%: wordt 10%;

. verlaagde tarief 5,5%: wordt 5%;

Wilt u meer weten over de vrij complexe regelgeving,  kijkt u dan, via onderstaande link, op de  website van het Franse ministerie van Economie en Financiën, rubriek  “Les taux réduits de la TVA” en met name;

  1. Produits destinés à l’alimentation humaine: nrs. 2335, 2336, 2337 ;
  2. Produits d’origine agricole, de la pêche, de la pisciculture et de l’aviculture, non transformés, sous-produits animaux et de charcuterie.

Website van Ministère de l’Economie et des Finances / rubriek belastingen en BTW op voedingsmiddelen en agrarische producten:

http://doc.impots.gouv.fr/aida/Apw.fcgi?FILE=Index.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: