SOFIPROTEOL: marktleider verwerker van akkerbouwproducten en nog veel meer…

Van boerenorganisatie tot financieringsorganisatie voor de Franse landbouw en Europees offensief topspeler in de agro-industrie, groene energie en groene chemie en …nog steeds kaper op de kust!SOFIPROTEOL is een interessant voorbeeld van gecoördineerde, strategische samenwerking in de Franse akkerbouwsector. Thans voorgezeten door Xavier Beulin, akkerbouwer en tevens voorzitter van de FNSEA, grootste boerenbond en met een DG – afkomstig van het chemieconcern Pechiney, is Sofiproteol een begrip geworden in de Franse landbouwwereld, niet alleen als ‘redder in de financiële nood’ voor noodlijdende landbouwsectoren of agrobedrijven, maar ook als polyvalent topconcern en ‘weegt’ met een jaaromzet van ruim 7 miljard euro – tegen 500 mln. euro in 2000! – , waarvan 25% bij export. Doelstelling is een jaaromzet van 9 miljard euro in 2018.

Enkele andere cijfers (2012): investeringen 117 mln. euro (2013: 163 mln. euro). Bedrijfsresultaat 240 miljoen euro (2018: 400 miljoen euro). Aantal werknemers: 8000. Productiesites: 98. Aantal leden: 100.000 producenten van oliezaden en eiwithoudende gewassen en  175.000 veehouders.  Kapitaalparticipatie in 140 bedrijven met een totaal van 60.000 werknemers. Aanwezig in 14 landen. Aandeelhouders: akkerbouworganisaties 72% en de banken Crédit Agricole 13% en Natixis 9,8%.

Sofiproteol verklaart de concurrerende evenknie te zijn van de grote Noord-Europese en Duitse agroconcerns Het strategisch bedrijfsplan tot 2018 voorziet in verdere internationalisering.

SOFIPROTEOL: BEDRIJFSPROFIEL

Van ‘zaadje tot karbonaadje’ en nog veel meer…:

Het concern heeft door de jaren heen zwaar geïnvesteerd in de gehele productiekolom, te weten: productie, verwerking, afzet, verwerking, onderzoek en alternatieve valorisatie van landbouwproducten via productie van biobrandstoffen en innoverende biomoleculen en houdt als logo aan het ‘dienen van de landbouw’ door zowel het voeden van mens en dier als de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen uit landbouwgrondstoffen en groene chemie. Dit laatste beschouwt het concern als strategisch voor de landbouwsector om Frankrijk minder afhankelijk te maken van de petrochemie.

Sofiproteol heeft een plantaardig en een dierlijk ‘cluster’ die beiden onder de bedrijfsnamen van overgenomen bedrijven opereert. Een verdeling van de jaaromzet 2012 geeft het volgende beeld: crushing van oliezaden via de dochterondernemingen SAIPOL en EXPUR (2,7 mld. euro), productie van consumptie-oliën via de overnames van olie- en sauzenconcerns Leseur en Puget (1,1 mld. euro), oleochemie via eigen bedrijf Diester Industrie, Novance en Oleon (0,62 mld. euro), diervoeding via het overgenomen diervoederconcern GLON-Sanders (1,04 mld. euro) en dierhygiëne, productie van varkens- , pluimveevlees en consumptie-eieren via de overname van Matines (0,6 mld. euro). Ook in de zaaizaadsector is Sofiproteol aanwezig als kapitaalhouder in Limagrain.

Sofiproteol, begonnen als een collectief initiatief van de 2 progressieve producentenfederaties van oliezaden – en eiwithoudende gewassen in de jaren ’70, is door de jaren heen uitgegroeid eerst, in 1983, tot één van de 2 grote  financieringsorganisaties van de Franse landbouw (de andere is UNIGRAINS, toebehorend aan de graansector) en opereerde aanvankelijk eerst d.m.v. kapitaal participaties, later via zijn holding als agro-industrieel concern dat zich geleidelijk versterkte d.m.v. bedrijfsovernames, maar ook, al gelijk in de oprichtingsfase van van Sofiproteol in 1983, door de eigen ontwikkeling van onderzoek in en productie van  ‘DIESTER’ via zijn bedrijf Diester Industrie (biodiesel uit koolzaadesters) – waarvan Sofiproteol patenthouder is – en later door de activiteit in biomoleculen uit het bijproduct glycerine via de overgenomen bedrijven Novance et Oleon (ex-dochteronderneming van FINA).

SOFIPROTEOL: PRODUCENT VAN GROENE ENERGIE EN CHEMIE, MAAR ZORG OVER EU-HANDELSAKKOORDEN

Groene energie en chemie staan bij Sofiproteol hoog in het vaandel door hun  engagement in het PPP-platform PIVERT (2013-2020) te Compiègne voor innovatie. PIVERT staat voor ‘Picardie Innovations Végétales Enseignement et Recherches Technologiques’) en in het industriële innovatieplatform Pomacle-Bazancourt, bij Reims, i.s.m. het innovatiecluster IAR. IAR is de Franse ‘pôle de compétitivité’ voor valorisatie van landbouwgrondstoffen.

‘Diester’ heeft een interessante landbouwpolitieke voorgeschiedenis:

‘Diester’ was het ‘eerste succes’ van Sofiproteol, want diesel aan de pomp in Frankrijk bestaat voor 7% uit biodiesel en wel Diester. In de jaren ’70 was FRA zeer afhankelijk van Amerikaanse soja-importen voor zijn veehouderijsector. 70% van de Franse behoefte aan plantaardige eiwitten werd geïmporteerd. Het Amerikaanse embargo op sojaexport in 1973 was een eyeopener voor FRA. Deze afhankelijksheidspositie moest z.s.m. beperkt worden. FRA begon na te denken over een Steunprogramma voor de ontwikkeling van de plantaardige eiwitten productie – dit brengt FRA overigens ook nu weer op in kader van de richting voor het nieuwe GLB . Sofiproteol werd opgericht door de plantaardige sector. Men ging op zoek naar valorisatie van koolzaadolie.  Sofiproteol wist de Europese Commissie over te halen om de EU-braakliggende gronden aan te wenden voor non-food productie. Dit was het begin van biodiesel als bio(transport)-brandstof. Sinds 1980 is het Franse koolzaadareaal verdrievoudigd. FRA wist zijn de soja-import terug te brengen van 70% naar 40%.

De biofuel-importen uit derde landen baart de sector echter tot zorgen. De Sofiproteol heeft de concurrentie van (door derde landen zwaar gesubsidieerde) biodiesel-import, uit palmolie afkomstig, bij de EC aangekaart [Sofiproteol is overigens zelf, a.g.v. de overname van Lesieur, ook aanwezig in Maleisië]. De sector pleit bij de EC voor opname van een ‘strategic alignment provision’ in bilaterale handelsakkoorden tussen de EU en derde landen(groepen) en is ontevreden over de huidige non-actie van de EC op dit punt. Ook is de sector van bevreesd dat, a.g.v. de Europese onduidelijkheid over ‘food versus non-food’ (hierin zou het nieuwe GLB juist een rol kunnen spelen), Europese bedrijven die actief zijn  in de ‘biobased economy’, achterstand kunnen oplopen op bedrijven in bepaalde derde landen, waar momenteel fors wordt geïnvesteerd in in biofuels en groene chemie. Het laatste woord over Sofiproteol is nog niet gezegd; wordt vervolgd. Meer informatie: www.sofiproteol.fr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: