Fusies en partnerships in zuivelsector ter voorbereiding op post-zuivelquota tijdperk

De Franse zuivelsector is naarstig aan het herstructureren met het oog op het einde van de zuivelquota in 2015. Zo ook het (grootste) coöperatieve Franse zuivelconcern SODIAAL dat momenteel in een fusieproces verkeert met 3A. Afronding van de fusie wordt voor eind dit jaar verwacht. Hiermee zal de jaaromzet van Sodiaal op 5 miljard euro komen. Sodiaal wordt dan goed voor een melkaanvoer van ruim 5 miljard liter melk en 14.000 coöperatieleden.

3A is een goede aanvulling op de activiteiten van Sodiaal, omdat het segment ‘consumptiemelk’ (lage prijzen!) van het coöperatieve concern zwaarder weegt in zijn productiepakket dan het segment zuiveldessertproducten (met hoge toegevoegde waarde). Het bedrijf 3A produceert juist een interessant kazenpakket, waaronder AOC-kazen met hoge toegevoegde waarde, maar ook, dankzij zijn onderdeel Bonilait Protéines, een voor Sodiaal interessant aanvullend pakket van industriële producten (diervoeders); dit wordt strategisch genoemd voor het (zeer winstgevende) onderdeel Euroserum van Sodiaal.

Sodiaal heeft recent aangekondigd dat het d.m.v. interne herstructurering er nu naar streeft om z.s.m. hetzelfde Europese niveau van de ‘kritische omvang’ te bereiken als de Europese top-5, waaronder Lactalis, Danone, maar ook Friesland Campina. Hiermee wil Sodiaal toetreden tot  “la cour des grands”. Het 2e strategisch doel van het concern is een snelle ontwikkeling van zijn internationale activiteiten. Hiertoe is Sodiaal nu bezig verkoopkantoren te openen in Shanghaï en Singapore. Sodiaal heeft zich ook aangesloten op het global auction platform ‘Global Dairy Trade’ van Fonterra. Sodiaal zegt dat het eerst in 2014 zijn strategisch bedrijfsplan 2014-2020 zal ontvouwen. Sodiaal heeft v.w.b. 2012 geen detailinformatie gegeven over de omzet van het concern. Het is bekend dat de business units Candia (omzet 1,2 miljard euro) en Beuralia (316 miljoen euro) rood staan, maar dat Entremont (776 miljoen euro) zijn marktpositie heeft verbeterd. Overige units van Sodiaal zijn de bedrijven Monts&Terroirs (190 miljoen euro), CF&R (642 miljoen euro; met 50%-participatie van Bongrain, Euroserum (433 miljoen euro), Nutribio (160 miljoen euro), Régilait (met 50 % participatie van Laïta; 100 miljoen euro) en Yoplait (4,5 miljard euro; aandeelhouders Sodiaal 49% –  General Mills 51%). Sodiaal heeft recent Les Fomageries de Blâmont overgenomen en verkeert nu in een fusieproces met 3A. Sommige coöperatieleden van Sodiaal vinden 2014 nog verre toekomst en eisen nu al meer duidelijkheid op de prijsontwikkeling en volumes van het concern.

Ook de Normandische coöperatie Isigny-Sainte-Mère gaat internationaal door een recent afgesloten  partnership met het Chinese bedrijf Biostime. Biostime was al klant van de coöperatie. Doel is een verdubbeling van de productie van babymelkpoeder. Hiertoe wordt een nieuwe productie-unit gebouwd bij Isigny met financiering ter hoogte van 60% door de Franse coöperatie. Met de bouw is een investering van 50 miljoen euro gemoeid. Biostime is een beursgenoteerd bedrijf in Hong-Kong. Biostime zal d.m.v. niet converteerbare obligaties ter hoogte van 20% participeren in de Franse coöperatie. Hiermee krijgt Biostime 33% van de productiecapaciteit van Isigny in handen. Het streven van het Chinese bedrijf is om een deel van zijn leveranties aan de Chinese groeimarkt veilig te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: