Deelname voedselindustrie aan Europees TeRiFiQ programma; innovatiebeleid van brancheorganisatie voedselindustrie

De Franse brancheorganisatie van de levensmiddelenindustrie, ANIA, sluit zich aan bij het Europese onderzoeksprogramma TeRiFiQ (‘ Reducing salt, fat & sugar in Everyday Foods’ ). ANIA beschouwt dit thema als een belangrijke uitdaging voor nieuwe productsamenstellingen en heeft zich recent aangesloten bij TeRiFiQ. TeRiFiQ is een Europees meerjarenprogramma voor ‘gezonder voedsel’  en heeft een looptijd van 5 jaar (2012 – 2016). ANIA was al lid van het Europese Technology Platform FOOD for LIFE en oprichter van het Franse platform ‘Food for Life France’. Hierin nemen deel, behalve ANIA zelf, ook andere organisaties, zoals onderzoek en onderwijsinstellingen, enkele supermarktorganisaties, de overheid, de overheidsfinancier OSEO, ANSES (Voedsel- en Warenautoriteit) en een aantal ‘pôles de compétitivité’ (innovatieclusters).

PNNS, nationaal programma voor nutrition en health en actie ANIA:

ANIA werkt al langer op zout-, suiker- en vettenreductie in voedingsmiddelen en doet dit in samenwerking met ACTIA, koepelorganisatie van instituten voor praktijkonderzoek voor voedsel. Hiermee komt ANIA ook tegemoet aan de aanbevelingen van het Franse ministerie van Volksgezondheid en zijn nationale meerjaren actieprogramma voor voeding en gezondheid, PNNS genaamd (Programme National Nutrition et Santé). Momenteel loopt het 3e PNNS programma (2011 – 2015).

Het ministerie van Volksgezondheid sluit, in kader van PNNS – het 1ste programma startte in 2008 – convenanten af met de voedselindustrie. Doelstelling is dat betreffende levensmiddelenindustrie zich engageert om de receptuur van een bepaald product of een productgroep te verbeteren (focus ligt met name op zout-, suiker- en vetten reductie) en dat in overeengekomen tijdsperiode. Hiermee kan een bedrijf of een organisatie  – mits deze een communicatieplan heeft over gezonde voeding – vervolgens zich profileren met een zgn. PNNS-label. De volgende voedselverwerkende bedrijven hebben een PNNS-label verkregen voor een bepaalde productsamenstelling: Hénaff, Herta, P’tit Louis, Maggi, Lesieur, Fleury-Michon, McCain, Kellogg’s, Cereal Partner France (Nestlé), FICT (bond van vleeswarenindustrie), Uncle Ben’s, Thiriet, Nestlé, Mars, Mer Alliance, Creolailles, Socrema en Prince.

Andere steunacties en overheidsprogramma ‘Contrat de la Filière Alimentaire’ :

Volgens ANIA hebben 2 op de 3 voedselindustrieën in 2012 geïnnoveerd, maar deze innovaties hebben vooral betrekking op process technologieën en minder op een innoverend eindproduct. De voedselverwerkende industrie, hoewel koploper van de Franse industrie (nog voor de automobielindustrie!), besteedt slechts 0,5% van zijn jaarlijkse totaalomzet aan R&D. Hiermee zit de Franse voedselindustrie net boven het Europees gemiddelde van 0,4%. ANIA vindt dat dit beter moet en heeft een platform opgezet voor de coördinatie van financieringssteun voor innovatieprojecten,  modernisering van het productieapparaat en versterking van het concurrentievermogen van de voedselindustrie.

In juni jl. heeft het ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw voor financieringscontract- afspraken tussen Overheid en bedrijven een ambitieus, nationaal steunprogramma ingezet: ‘le Contrat de la Filière Alimentaire’. Dit gebeurt in samenwerking met de ‘ Banque Publique d’Investissements’ en de regionale overheden die over subsidiebevoegheid beschikken (mits de financiering conform is aan de normen van het Europese FEADER). Het recente financieringsprogramma ‘ Investissements d’Avenir’ van het ministerie van Industrie (‘ministère du Redressement Productif’) moet ook nieuwe kansen bieden aan de voedselindustrie.

Kansen voor de Nederlandse exporteur?

Deze tendensen kunnen óók kansen bieden – levering of samenwerking met een Frans bedrijf – aan NL ontwikkelaars van equipment en know-how van process technologie bestemd voor de voedselindustrie. Dé vakbeurs hiervoor is overigens CFIA te Rennes ( zie hiervoor beurzenoverzicht in rubriek Vakbeurzen). Voor innoverende foodproducten, zijn, zoals ongetwijfeld bekend, SIAL en SIRHA dé toonaangevende vakbeurzen.

Meer informatie:

www.ania.net  ; www.terefiq.eu ; www.pnns.gouv.fr en www.mangerbouger.fr ; www.actia-asso.eu;

 

Actieprogramma Overheid voor de levensmiddelenindustrie : ‘ Contrat pour la Filière Alimentaire’:

http://agriculture.gouv.fr/L-Etat-les-regions-et-toute-la

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: