SERBOTEL oktober 2013 (horeca/catering): focus op speciale voeding; achtergrondinfo

Deze West-Franse 2-jaarlijkse vakbeurs (20 -24 oktober te Nantes) voor horeca en catering kan nuttig zijn voor (óók buitenlandse) bedrijven van equipment en voedselproducten. SERBOTEL 2013 organiseert dit jaar een seminar met een focus op ‘speciale voeding’ ( senioren – zieken). Hoewel de voornaamste nationale beurs op vlak van horeca en catering de welbekende SIRHA is (SIRHA is de internationale vakbeurs voor catering en horeca die 2-jaarlijks plaats vindt te Lyon; Holland-paviljoen tijdens SIRHA 2013), kan een regionaal georiënteerde beurs óók handelskansen bieden.

Op de website (www.serbotel.com) is meer informatie beschikbaar, waaronder de exposantenlijst, ingedeeld naar activiteit (dus ook distributeurs, leveranciers) en/of product.

SERBOTEL vindt om 2 jaar plaats (oneven jaren), dus niet in het jaar waarin SIAL plaats vindt (even jaren). SERBOTEL 2013 telt 380 exposanten, waarvan een aantal exposanten uit Duitsland, België, Italië, Spanje en Portugal. Nederland is echter, volgens de laatste informatie van de beursorganisator, niet aanwezig. Verder telt de beurs een 20-tal grote, nationale distributeurs voor de catering/horeca, zoals Hexagro en Pomona. Ook zal de biologische sector sterk vertegenwoordigd zijn. De beurs wordt gemiddeld door zo’n 30.000 bezoekers bezocht.

Achtergrondinformatie:

Van de buitenhuis genoten maaltijden wordt 46% in de horeca en 43% in ‘gecaterde’ restaurants geconsumeerd.  De marktaandelen binnen het ‘gecaterde’ restaurant circuit geeft het volgende beeld:

Bedrijfsrestaurants 55%, schoolkantines 23%, gezondheidsbranche/sociale instellingen 15% en overig 5%.

De Franse horeca sector is de 5e economische sector van Frankrijk. De sector, gebundeld in de belangenorganisatie SNARR (zie hieronder) is goed voor een jaaromzet van 50 miljard euro en telt 200.000 restaurants, waarvan 63% ‘onafhankelijk’ en 25% onderdeel van een keten; 12% bestaat uit cafés, bars en ‘brasseries’. De sector wordt gekenmerkt door opkomende ketenorganisaties en alternatieve ‘verkoopkanalen’. Fastfood ketens (vooral op franchise basis) vertonen de laatste jaren een explosieve groei. De jaaromzet van franchise-fastfoodketens bedroeg in 2011 zou 3,5 miljard euro hebben bedragen. Zie voor de ledenlijst, de website van SNARR.

De Franse cateringsector, gebundeld in de federatie SNRC (zie hieronder), heeft een jaaromzet van 6, miljard euro ( in kader van tenders ‘openbare aanbesteding) en 9,9 miljard euro (in kader van eigen beheer). De ledenlijst (op website SNRC) telt 29 aangesloten leden, waaronder de grote cateraars zoals ANSAMBLE, COMPASS GROUP, ELIOR, EUREST en SODEXHO.

 Meer informatie:

 

  •  XERFI:

XERFI is een toonaangevend onderzoeksbureau: marktstudie over de catering sector (maart 2013). Op website slechts een korte samenvatting – voor de integrale studie moet betaald worden:

http://www.xerfi.fr/Xerfiprecepta-La_restauration_collective_3SCO09.awp

 

  • SNCR:

Federatie van cateringbedrijven (incl. statistieken, ledenlijst en hun ‘chartes d‘engagement’ m.b.t. nutrition, biologisch enz., dit kan nuttige informatie zijn voor toeleveranciers):

http://www.snrc.fr/

 

  • SNARR:

Federatie van horeca en fastfood bedrijven (o.m. ledenlijst en een interessante marktstudie 2012)

www.snarr.fr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: