Concurrentiekracht Bretonse varkenshouderij flink onder druk door dreigende slachterijsluitingen en milieueisen

Het gaat momenteel niet goed met de Bretonse slachterijen, noch met de varkenshouders – Bretagne is het grootste varkenshouderijgebied en de grootste producent van varkensvlees van Frankrijk. Dus een gevaarlijke situatie voor de Bretonse economie die voor een belangrijk deel op deze slachtactiviteit draait. Ook de 43 mengvoederindustrieën draaien dankzij de 6.000 Bretonse varkenshouders en een productie van 25 miljoen Franse slachtvarkens, waarvan 14 miljoen alleen al in Bretagne. Overigens is het niet alleen de varkensslachtsector die zorgen baart: het gaat immers ook niet goed in de pluimveeslachtsector (het concern Doux!). Frankrijk is de 4e producent van slachtvarkens in de EU, ná Duitsland, Spanje en Denemarken en Bretagne is één van de belangrijkste concentraties van de voedselverwerkende industrie.

De aanhoudende demonstraties van werknemers van slachterijen die hun baan dreigen te verliezen, komen uitvoerig ter sprake in de Franse media. De Bretonse slachterijen hebben te kampen met forse financiële verliezen als gevolg van overcapaciteit en teruglopende productie van slachtvarkens die op zijn beurt weer het gevolg is van knellend ervaren administratieve en milieueisen. Deze eisen zijn de laatste jaren namelijk fors toegenomen.

Zware administratieve en milieueisen:

Door de sector wordt opgemerkt dat in geen enkel andere EU-lidstaat de termijn voor het verkrijgen van een administratieve en milieuvergunning voor vestiging of schaalvergroting van een varkensbedrijf zo lang is als Frankrijk: een gemiddeld Bretons zeugenbedrijf telt 200 dieren en een vergunningsaanvraag duurt daar 2 à 4 jaar met een verwijzing naar de gemiddelde bedrijfsgrootte van 750 dieren en een termijn van 6 maanden voor een vergunning in Denemarken).

De Franse Landbouw- en milieuministers hebben ondertussen wel een versoepeling aangekondigd. De zorgelijke situatie van de Bretonse agro-economie heeft inmiddels de speciale aandacht van de Franse regering. Premier Ayrault en Landbouwminister Le Foll hebben een steunplan voor de Bretonse economie aangekondigd; er staat immers ook veel werkgelegenheid op het spel.

Slachtoffer van eigen succes?

De Bretonse varkenshouderij zou het slachtoffer zijn geworden van zijn eigen succes. De Bretonse economie en daarmee de werkgelegenheid is in de laatste 50 intens verweven geweest met de succesvolle ontwikkeling van de varkenssector. Was de zelfvoorzieningsgraad in 1986 nog slechts 75%, in 1993 was deze al ruim 100%. Er werd dan ook zwaar geïnvesteerd in verruiming van de slachtcapaciteit. Ook vleeswarenindustrie ging het voor de wind: de Bretonse vleeswarenindustrie, met een jaarproductie van 450.000 ton, is goed voor derde van de nationale productie. Ook Nederlandse leveranciers zijn hier actief.

Toenemende milieuproblemen: rem op de ontwikkelingsrace

Als gevolg van toenemende milieuproblemen, het groene algenprobleem aan de kust en het conflict met de Europese Commissie om de waterkwaliteit in Bretagne (EU-Nitraatrichtlijn) is de sector in een kwaad daglicht komen te staan en namen conflicten met milieuorganisaties alleen maar toe. Dit betekende een halt in de ontwikkelingsrace voor de sector en een kentering in de varkensproductie.

De Bretonse varkensproductie neemt jaarlijks zelfs met een constante van gemiddeld 5% af. Voor 2014 voorziet de sector nog weer een productiedaling van 750.00 dieren. Dit aantal staat gelijk aan de gemiddelde slachtcapaciteit van een Bretonse slachterij, aldus voorzitter Roué van de sectororganisatie INAPORC, maar tevens ook voorzitter van de grote varkenscoöperatie Prestor in de Finistère. Prestor is zelf aandeelhouder in de slachterij GAD SAS, waarvoor heden de Handelsrechtbank te Rennes een reddingsplan van de eigenaar, het grote coöperatieve (ook Bretonse) concern CECAB, heeft goedgekeurd, maar wel met als gevolg circa 900 ontslagen. De sector vreest dat het einde van de tunnel nog niet in zicht is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: