Wereldvoedseldag: Franse plannen tegen voedselverspilling biedt kansen voor Nederlandse voedingsmiddelenindustrie!

Wereldvoedseldag op 16 oktober jl. stond in Frankrijk geheel in het teken van de bestrijding van  voedselverspilling. Met als logo “Journée Nationale de lutte contre le gaspillage alimentaire en France » en de speciale betrokkenheid van (gedelegeerd) minister Garot voor Voedingsmiddelenindustrie i.v.m. de officiële, mationale lancering van het nationale actieprogramma van de overheid tegen voedselverspilling: “Pacte National de lutte contre le gaspillage alimentaire”.  In feite een convenant, bestaande uit 11 maatregelen,  dat reeds in juni jl. is getekend door minister Garot en deelnenemende partijen zoals de landbouworganisaties, de Goothandelsmarkten, ANIA (vgl. FNLI), de belangenorganisaties van horeca en cateraars en de territoriale overheden. Enkele van deze maatregelen – m.b.t. verpakkingen, etikettering en ‘recycling-circuits’ –  van het convenant kunnen ook voor Nederlandse bedrijven interessant zijn om te weten:

Verpakkingen:

Maar de focus was niet alleen op de consument. Minister Garot doet óók een beroep op de fabrikant van levensmiddelen enerzijds ( kleinere verpakkingseenheden), de retailer (meer aanbod in bulk/onverpakt) anderzijds. De tendens naar kleinere verpakkingseenheden kan interessant zijn voor de Nederlandse exporteur.

Etikettering van datum van uiterste houdbaarheid:

Eén van de 11 maatregelen van het convenant/actieprogramma heeft betrekking heeft op de etiketteringswijze m.b.t. de datum van uiterste houdbaarheid op voedingsmiddelen met  een langere houdbaarheid. De etikettering “DLUO”  (= Date Limite d’Utilisation Optimale) zal geleidelijk aan worden vervangen door: ‘à consommer de préférence avant….”. Hiermee wil men het gedrag van de consument op dit vlak beïnvloeden: men is van mening dat er eind moet komen aan aan het onnodig weggooien van dergelijke producten door de consument – deze heeft immers neiging om de “DLUO” letterlijk op te volgen.

Recycling-circuits:

Een andere maatregel heeft betrekking op de landbouwsector die verzocht wordt om recycling-circuits op te zetten. Ook op de Groothandelsmarkt van Rungis zal een een recycling-circuit in gang worden gezet voor onverkocht G&F. Het streven is om deze tot sappen en soepen te verwerken en deze producten via de zgn. ‘circuits courts’ (lokale verkoopcircuits) aan te bieden aan de consument.

Minister Garot streeft voor 2015 naar halvering van het huidige voedselverspillingsniveau. De gemiddelde Franse consument verspilt jaarlijks 20 à 30 kg voedsel, waarvan circa 7 kg voedsel in verpakte vorm! Een groots opgezet evenement i.s.m. vele maatschappelijke organisaties, overheid en top-koks vond plaats in Parijs op het grote plein  ‘Place de la République’ om het Akkoord ‘Anti-gaspi’ (tegen verspilling) tussen overheid en diverse spelers te vieren. Deelnemers in dit akkoord zijn onder meer de federatie van detaillisten G&F, de retailers Auchan, Carrefour en Intermarché, ANIA (federatie voedingsmiddelenindustrie) en ELIOR (cateraar).

Meer informatie over het actieprogramma van de overheid en de betrokken partijen:

. Speciale website van het Landbouwministerie voor voedselverspilling:

www.gaspillagealimentaire.fr

. Presentatie van het Convenant, overzicht van de 11 maatregelen:

http://alimentation.gouv.fr/IMG/pdf/250913-Pacte-gapillageAlim_cle4da639.pdf

 . integrale presentatie van het Convenant (‘Pacte National de lutte contre le gaspillage alimentaire’):

http://alimentation.gouv.fr/pacte-national-lutte-antigaspillage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: