Nieuwe biobased koers: Intermarché opent 1ste Franse biodieselfabriek op basis van dierlijk vet

Intermarché – ofwel  ’Groupement des Mousquetaires’, een samenwerking van onafhankelijke winkelondernemers, een dissidente beweging van retailer Leclerc uit de jaren ‘ 70! – opende op 7 november jl. in de havenstad Le Havre de 1ste Franse biodieselfabriek, ESTENER genaamd. Een première in Frankrijk, want ESTENER zal biodiesel produceren uit (categorie 3) dierlijk vet. Dit is vet, niet bestemd voor humane consumptie, afkomstig uit de vleesverwerkingsdivisie van Intermarché. De biodiesel is bestemd voor het Intermarché distributienetwerk van pompstations. Intermarché is in Frankrijk de 2e grootste distributeur van diesel.

Dit is een première en wel om diverse redenen:

. Voor het eerst is het is een retailer en geen industrieel die zich met een dergelijk innovatief ‘hightech’ industrieel initiatief profileert. Op basis van een grondstof die niet concurreert met grondstoffen niet concurrerend zijn als productie voor humane voeding (zoals koolzaad!). Maar al te vaak wordt in Frankrijk de retail als ‘tegenstander’ van de voedselindustrie neergezet. Intermarché verklaart hiermee te willen bewijzen dat retail en industrie gecombineerd kunnen worden met als streven een duurzame, lokaal gevestigde bedrijfsontwikkeling. Intermarché telt inmiddels 60 productie-units, vnl. voedselproducten voor private label en belevering van eigen horecaketens. Verder heeft Intermarché een eigen vloot van visverwerkende schepen.

Om de aanvoer zeker te stellen, heeft Intermarché in dit kader ook een groot aantal partnerships met landbouwproducenten en/of producentenorganisaties afgesloten (voor belangstellende lezers meer info over retailer Intermarché onderaan artikel).

. Biodieselproductie uit dierlijk vet van de vleesindustrie is ook een première, omdat biodiesel, tot op heden, in Frankrijk uitsluitend afkomstig was uit plantaardige grondstoffen (vnl. koolzaadesters; Frankrijk is de grootste koolzaadproducent in Europa). Frankrijk produceert jaarlijks circa 3 miljoen ton biodiesel, maar verbruikt jaarlijks 44 miljoen ton diesel. Het bijmengpercentage van biodiesel in diesel bedraagt, conform de EU-norm, 7% en 10% in 2020. Er is dus nog potentieel voor productieverhoging, vooral nu de EC ook beperkingen heeft opgelegd aan de aanwending van koolzaadarealen voor bioenergie, daar deze arealen zowel voor food als non-food doeleinden dienen en dus concurrerend met elkaar kunnen zijn. Voorwaarde is echter wel, zoals de Franse sector opmerkt, dat het EU-beleid op genoemd vlak coherent en ‘constant’ blijft.

Een alternatievebiobased’ koers met biodiesel uit (categorie 3) dierlijk vet is dus hiermee ingezet!

Biodiesel productie

De jaarproductie zal 75.000 ton biodiesel bedragen. De grondstoffen zijn categorie 3 dierlijk vet, afkomstig van de vleesverwerkende industriepoot van Intermarché (SVA Jean Rozé), maar ook, in mindere mate, afkomstig van frituurvetten van Intermarché’s horecaketens, Restaumarché en Poivre Rouge. Hiervoor wordt verestering (toevoeging van methanol) als process gebruikt. SVA Jean Rozé is de 3e grootste vleesverwerker van Frankrijk; het volume beschikbare (categorie 3) dierlijk vet is dus ruim voorradig. Ook voor de lokale werkgelegenheid is de biodieselfabriek in Le Havre positief: er zijn 27 arbeidsplaatsen gecreëerd. Bovendien creëert de activiteit indirect nog eens een 100 extra arbeidsplaatsen. Eigenaar van de biodieselfabriek ESTENER is EcoMotion, een gezamenlijke onderneming van Intermarché (met een meerderheidsaandeel van 66%) en Saria Industries (met een aandeel van 34%).

Het project – investering 40 miljoen euro – kon worden gerealiseerd dankzij de samenwerking van Intermarché met Saria Industries. Saria Industries – het moederbedrijf is het Duitse concern Rethmann – is het grootste destructiebedrijf in Frankrijk en telt diverse verwerkingsunits, verspreid over het land. Saria Industries France had al de nodige ervaring op het vlak van verbranding van dierlijke afvalstoffen (slachtafvallen, diermeel, dierlijke vetten) in zijn destructie-units t.b.v. energieproductie voor eigen industrieel gebruik. Maar Saria heeft ook andere interesses: de ontwikkeling van innovatieve bijproducten. Hiertoe heeft het concern een eigen R&D unit opgezet.

Dit initiatief lijkt het startsignaal voor andere productievormen van biodiesel te hebben gegeven:

ook concurrent SOFIPROTEOL, financieringsinstelling van de Franse plantaardige eiwitten- en oliehoudende gewassensector en tevens industrieel – Sofiproteol is marktleider voor plantaardige biodiesel – met zijn welbekende merk Diester, maar ook producent van onder meer innovatieve moleculen voor de chemie via bioraffinage) – heeft voor begin 2015 de opening van een biodieselfabriek op basis van dierlijk vet aangekondigd. Deze komt bij Compiègne te staan. Sofiproteol doet dit samen met een Belgisch bedrijf, Electrawinds, specialist in alternatieve hernieuwbare energiebronnen.

Kortom, nieuwe ontwikkelingen in  de biobased economy in Frankrijk – op basis van niet plantaardige maar dierlijke grondstoffen!

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van biobased economy in Frankrijk?

Het Economisch Cluster van de Nederlandse Ambassade in Parijs (Landbouwbureau – Innovatiebureau – Economische Afdeling) organiseert i.s.m. Agentschap Nederland een infobijeenkomst over dit thema in Utrecht (Mediaplaza) op 28 november a.s. van 14:30 – 18:00.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Zie hieronder de link naar meer informatie/inschrijfformulier of bekijk ook artikel over de BBE-bijeenkomst op dit blog!:

 

Link: http://www.agentschapnl.nl/actueel/evenementen/bijeenkomst-biobased-economy-frankrijk

 

Bijeenkomst biobased economy Frankrijk

‘Laat u groene kansen liggen in Frankrijk?’ Deze bijeenkomst gaat in op die kansen en biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan een Nederlandse missie in mei 2014. De missie heeft als doel potentiële kansen in Frankrijk te verkennen.

Achtergrond

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben deze vraag beantwoord en werken nu al samen met een Franse partner. Er zijn goede kansen voor R&D- of zakelijke samenwerking met Franse biobased spelers. In de brochure ‘Frankrijk BBE’ onderaan deze pagina kunt u meer lezen over kansen die de Franse biobased economy aan Nederlandse bedrijven biedt.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor Nederlandse MKB-bedrijven en kennisinstellingen die de stap richting Frankrijk willen zetten. De deelname is gratis, maar beperkt tot maximaal 24 bedrijven. Meldt u dus zo spoedig mogelijk aan! De aanmelding sluit 15 november.

Datum en plaats

De biobased economy bijeenkomst over Frankrijk wordt gehouden op donderdag 28 november van 15:00 tot 18:00 uur in Utrecht. Bij aanmelding ontvangt u gedetailleerde informatie en de factsheet over de Franse biobased economy.

Programma

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen in de Franse agro-industriële en chemische sectoren en hun ambities om een toonaangevende rol te spelen in de Europese biobased economy. Dit wordt gepresenteerd door de Nederlandse Landbouwraad in Parijs en twee deskundigen van de ambassade op het gebied van landbouw en innovatie. Een tweetal Nederlandse bedrijven zal hun ervaringen op de Franse markt delen. Met de aanwezige bedrijven en kennisinstellingen wordt ook een gemeenschappelijke deelname aan een biobased business- en R&D-matchmakingevent in Frankrijk (mei 2014) besproken.

Het programma wordt afgesloten met een borrel waarbij u individueel met de aanwezige deskundigen nader op uw vragen kunt ingaan.

 

Voor belangstellende lezers over Intermaché: aanvullende informatie

 Intermarché is, met een jaaromzet van 39 miljard euro in 2012, een veelzijdig en ambitieus grootwinkelbedrijf met een originele ontwikkeling. Het bedrijfskapitaal is voor 100% eigendom van de leden (winkeleigenaren). 1.200 MKB bedrijven hebben een partnership met Intermarché.

Intermarché behoort tot de Franse top-5 van supermarktorganisaties. De overige zijn: Carrefour, Auchan, Leclerc en Casino.

Intermarché is echter niet alleen retailer, maar ook industrieel – Intermarché behoort met 61 productie-units (bijna 10.000 werknemers) tot de top-11 van Franse agrofoodbedrijven en verklaart de ambitie te hebben om in 2015 tot de top-5 te behoren!. Verder is Intermarché de 2e grootste distributeur van diesel in Frankrijk. Intermarché heeft verder ook de grootste eigen visserijvloot met visverwerkende schepen (alleen retailer Leclerc beschikt ook over enkele eigen vissersschepen).

Winkelpunten en locatie:

Intermarché telt 3.520 winkelpunten in Europa, waarvan 2.845 in Frankrijk. Intermarché is aanwezig in Duitsland ( via Zeus en Edeka), België, Portugal, Polen, Zwitserland (via Jumbo), Spanje (via Eroski), het V.K (Mica), Denemarken (via Ditas), Italië (via Bricofer) en in de Balkan (Roemenië, Kroatië, Hongarije, Bosnië, Servië en Kosovo…). Intermarché heeft verder allianties in Canada (Rona), Zuid-Afrika (Mica), China (Homemart) en Australië (Mitre 10).

Intermarché heeft Europese allianties van inkoopcentrales opgezet, bijvoorbeeld Arena (non-food) en Alidis.

De ‘Groupement des Mousquetaires’ ofwel ‘Intermarché’ is eigenaar van 6 ondernemingen (ketens), hetzij winkelketens, hetzij horecaketens:

. Intermarché-verkooppunten: www.mousquetaires.com ; www.intermarche.com ;

. Bricomarché (doe ’t zelf winkels): www.bricomarche.com

. Roady (keten van garages/verkooppunten accessoires voor auto’s ): www.roady.fr

. Restaumarché (horecaketen): www.restaumarche.com

. Netto (Hard Discounter): www.netto.fr

. Energaz (verkooppunten butaan en propaangas): www.energaz.fr

. Poivre rouge (horecaketen): www.poivre-rouge.fr

Industriële productie:

Egenaar van de 3e grootste vleesverwerkende industrie: SVA Jean Rosé:

http://www.sva-jeanroze.com/

Private labels:

http://www.mousquetaires.com/#/Une stratégie d’approvisionnement unique/Marques propres/Les principales marques/2308/

Websites van in artikel overig genoemde bedrijven:

SARIA INDUSTRIES: www.saria.fr

SOFIPROTEOL: http://www.sofiproteol.com/en/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: