Valorisatie plantaardige eiwitten: SAS IMPROVE, getuige van strategische koers Frankrijk

Frankrijk heeft altijd al, ook in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, speciale aandacht gehad voor de productieontwikkeling van plantaardige eiwitgewassen en ondersteunde de ontwikkeling van deze teelten dan ook al via diverse nationale en Europese steunplannen (1974, 1978 en 2009)en in kader van het huidige GLB via Artikel 68. Met dit beleid was/ is het streven van Frankrijk om het land en vooral de veehouderijsector minder afhankelijk te maken van import van plantaardige eiwitgewassen (met name soja) uit derde landen zoals de V.S. en Zuid-Amerika en hiermee de inkomenspositie van de veehouders te verbeteren. Frankrijk is inmiddels in de E.U. de grootste producent van eiwit- en oliehoudende gewassen, maar blijft voor 50% (cijfers 2011) van de behoefte afhankelijk van import uit derde landen. Deze speciale aandacht – met niet slechts de focus op energie (denk aan biodiesel uit koolzaadesters!) – uit zich op diverse manieren:

. Plan National pour les protéines végétales :

De Franse Landbouwminister Le Foll heeft in december 2012, een hernieuwd ‘Plan National pour les protéines végétales’ aangekondigd. Ook in het kader van het nieuwe GLB (2014-2020), zal Frankrijk optimaal gebruik maken van de geboden mogelijkheden om deze teelten te steunen.

. Innovatieplatform SAS IMPROVE (Institut Mutualisé pour les Protéines Végétales) :

In juli jl. werd door een samenspel van de ministers van Industrie (‘ministère du Redressement Productif’), Landbouwminister en Gedelegeerd Minister voor de Voedselverwerkende industrie (ressorteert onder de Landbouwminister) een innovatieplatform gelanceerd voor de valorisatie van plantaardige eiwitten. De investeringen zijn afkomstig uit het nationale investeringsprogramma “Programme d’Investissements d’Avenir” (PIA) voor innovatieve projecten. Partners hierin zijn de onderzoeksinstituten zijn INRA (fundamenteel landbouwkundig onderzoek) en CVG (Centre de Valorisation de Glucides et produits naturels) en de Universiteit Jules Verne van de regio Picardie.

Enkele details:

. Doelstelling : nieuwe industriële applicaties ontwikkelen voor plantaardige eiwitten uit Franse en Europese teelt van tarwe,maïs, erwten, lupine, luzerne, aardappelen. Het betreft hier valorisatie van circa 28 miljoen ton plantaardige eiwitten, waarvan de valorisatie niet optimaal is,  zo is men van mening;

. Aanwendingen: humane en diervoeding, maar ook voor de opkomende sectoren als biomaterialen en cosmetica.

. subsidie: 3,7 mln. euro, afkomstig uit het PIA-programma “Investissements d’Avenir”, via de ‘Caisse Nationale des Dépôts et des Consignations’, één van de financieringsinstellingen die voor ‘Investissements d’Avenir’ is ingezet;

. het innovatieplatform heeft voor de subsidie  eerst het ‘goedkeuringslabel’ van het Noord-Franse innovatiecluster, de pôle de compétitivité IAR (‘Industries Agro-Ressources’) moeten verwerven. Erkenning door één van deze innovatieclusters is namelijk de voorwaarde voor toekenning van subsidies uit het PIA-programma;

. Industriële deelnemers: TEREOS (suikerconcern), SOFIPROTEOL (financieringsorganisatie van de plantaardige eiwitten- en oliehoudende gewassen, tevens industrieel), SICLAÉ (koepelorganisatie van een aantal Noord-Franse landbouwcoöperaties) en InVIVO (marktleider van de Franse landbouwcoöperaties).

. locatie: Dury (bij Amiens) – gehuisvest op de campus van de Universiteit Picardie Jules Verne.

Meer informatie via onderstaand PDF-document:

klik hier voor SAS IMPROVE_ppp voor plantaardige eiwitten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: