Valorisatie reststromen van plantaardige en dierlijke grondstoffenbewerking: 2 interessante studies en tevens politiek signaal!

Het Franse ministerie van Landbouw heeft onderzoek laten doen naar: a)  de voor Franse groene chemie-industrie meest interessante moleculen afkomstig uit plantaardige grondstoffen; b) valorisatie van slachtbijproducten (de zgn. 5e snitten) van rundvlees, lams- en varkensvlees als innovatieve ingrediënten voor de voedselverwerkende en diervoeder/petfood industrie, de farmaceutische industrie (humane en veterinaire medicijnen), energieproductie, de oleochemie en cosmetica industrie. Hieruit zijn 2 zeer interessante onderzoeksrapporten voortgekomen. Deze zijn digitaal beschikbaar op de website van FranceAgriMer, de uitvoeringsinstantie van het Franse ministerie van Landbouw.

De studies bevatten onder meer ook een sterkte-zwakte analyse per productgroep, de positionering van de Franse agro- en chemie/biotechsector (niveau van maturiteit), een inzicht in de belangrijkste Franse spelers en kansen/bedreigingen (ook in Europees/internationaal speelveld).

Hiermee geeft het ministerie van Landbouw ook een politiek signaal af: er is volop aandacht voor ‘biobased’ valorisatie van landbouwproducten.

Voor het onderzoek werd door het ministerie een beroep gedaan op 2 ingenieursbureaus:

. voor de studie ‘groene chemie’ (december 2012),  “FranceAgriMer: La chimie du végétal : une valorisation non-alimentaire et non-énergétique de la biomasse » : ingenieursbureau Alcimed

Uit de studie kwam een top-4 van ‘strategische’ moleculen (gevolgd door de Franse vertaling):

  1. ethanol (éthanol)
  2. barnsteenzuur (acide succinique)
  3. acrylzuur (acide acrylique)
  4. linalool (linalol)

link: http://www.franceagrimer.fr/content/download/24903/207345/file/Chimie-vegetal_V2.pdf

 

. voor de studie ‘valorisatie van slachtafvallen (zgn. 5e snitten) (mei 2013) : “FranceAgriMer: Etude portant sur la valorisation du 5e quartier des filières bovine, ovine et porcine en France » » : ingenieursbureau Blézat Consulting.

Link:

http://www.franceagrimer.fr/content/download/24724/205306/file/ETU-VIA-2013-%20Valorisation%20du%205è%20quartier%20(version%20longue)%20-%20Blézat.pdf

Voor meer informatie – indien gewenst – over de inhoud van de studies: PAR-LNV@minbuza.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: