Dalende geitenmelkproductie veroorzaakt aanbodtekort voor Franse zuivelindustrie

De Franse zuivelindustrie heeft wederom te kampen met een aanbodtekort van geitenmelk als gevolg van de sterk teruggelopen melkaanvoer in 2012 en 2013: -8% in 2012 en -10% in 2013 (cijfers t/m oktober). De aanvoer in 2012 bedroeg 494 miljoen liter, na productiepieken in de periode 2000-2010. Import uit omringende landen lijkt nu geen oplossing. Spanje kent zelf ook een tekort en Nederland, zo wordt opgemerkt, exporteert in toenemende mate (geiten)melkpoeder naar Azië.

Alle Franse productieregio’s worden geconfronteerd met een afnemende melkproductie. Dit tekort is een gevolg van de overproductie in de sector in de jaren 2000-2010 met een piek in 2010. Gevolg was forse prijsdalingen; gekoppeld aan de stijgende voerprijzen, heeft dit geleid tot een afname van het aantal geitenhouders, een krimpende geitenstapel en een dalend gemiddeld bedrijfsinkomen. Evenals in de schapenhouderijsector behoort dit inkomen nu tot de laagste in de landbouw. Veel geitenhouders hebben hun bedrijf beëindigd. De sector wenst, hierin gesteund door de ‘overheidsmediator’ voor ‘handelsbetrekkingen tussen de primaire, verwerkende sector en retail’, een hogere melkprijs van de melkverwerkers die uiteraard op hun beurt hun afnemers, de supermarktorganisaties, trachten onder druk te zetten. Dit zou betekenen een verhoging van de consumentenprijs….Gezien het aanhoudende aanbodtekort aan melk, verwacht men wel dat de prijzen, uitbetaald aan de veehouder, weer zullen aantrekken.

Interesse voor de top-50 van Franse zuivelbedrijven (2013)?:

Deze adressenlijst (incl. economische bedrijfsgegevens/bedrijf), voorzien van een sectoranalyse, kunt u opvragen bij het Landbouwbureau Parijs. NB: de adressenlijst en bijbehorende analyse zijn uitsluitend in de Franse taal beschikbaar.

Interesse in de geitenhouderij? Meer informatie op de websites:

. http://www.fnec.fr/ (website van FNEC, Fédération Nationale des Eleveurs Caprins) ;

. www.idele.fr ( Institut de l’Elevage, Instituut voor toegepast onderzoek in de veehouderij):  IDELE publiceert een maandelijkse digitale publicatie ‘Tendances’  (op abonnement):

http://idele.fr/domaines-techniques/economie-des-filieres/analyse-des-filieres/publication/IdeleSolr/recommends/abonnez-vous-et-consultez-tendances-de-janvier-2014.html

Overzicht van de Franse geitenhouderijsector 2013 (publicatie van IDELE):

klik hier voor overzicht geitenhouderij 2013 -IDELE

Marktbericht december van de Commissie geitenhouderij van FranceAgriMer (ministerie van Landbouw:

http://www.franceagrimer.fr/content/download/28351/250634/file/NCO-DIA-LAIT-CH-2013-12-05.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: