Chinees zuivelconcern SYNUTRA start babymelkpoederfabriek in Bretagne

Ook in Frankrijk komen Chinese zuivelconcerns om de hoek kijken! Niet in het minst, omdat ook de Franse zuivelindustrie naarstig bezig is zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het einde van de zuivelquota op 31 maart 2015. Dit is al aan het einde van het melkjaar 2014-2015. Daarbij wil ook de Franse zuivelindustrie profijt trekken van de groeiende wereldvraag naar melkpoeder van de opkomende economieën. De Franse zuivelbedrijven, evenals hun Europese partners, staan immers wereldwijd goed aangeschreven om hun technologische know-how van melkpoederproducten. Volgens CNIEL, het Franse sectororgaan van de zuivelbranche voor economische onderzoek, berekent dat er in de periode van 2012 en de eerste 11 maanden van 2013 wereldwijd momenteel in totaal 87  investeringsprojecten voor melkpoeder lopen, uitgaande van een 70-tal zuivelconcerns. Hiermee zou een totaalinvestering van 4,5 miljard euro gemoeid zijn. 47% van dit investeringsbedrag heeft betrekking op investeringen in Europa; in de V.S. is dit 31% en in Azië 4,4%.

Na de samenwerkingsovereenkomst die in zomer 2013 werd getekend tussen het Chinese concern Biostime en het Franse coöpatieve bedrijf Isigny-Sainte-Mère (Calvados) en de Laiterie de Montagu (Vendée) voor de productie van babymelkpoeder bestemd voor de Chinese markt ( (50 miljoen euro investering voor een jaarlijkse productie van 50.000 ton babymelkpoeder), is het nu de beurt aan het Chinese zuivelbedrijf SYNUTRA om een partnership af te sluiten met een Frans bedrijf, het coöperatieve concern SODIAAL. Sodiaal neemt de 14e plaats in de wereldtop-20 van zuivelconcerns.

Beide bedrijven investeren samen in de bouw van een productie-unit van baby- en kindermelkpoeder in het Bretonse Carhaix. Hierin bedraagt het investeringsaandeel van Synutra 90 miljoen euro. De fabriek moet in totaal 250 arbeidsplaatsen creëren.

De eerste steen is inmiddels gelegd; bij de ceremonie was zelfs de Franse Gedelegeerde Minister voor de voedingsmiddelenindustrie aanwezig (valt onder de Landbouwminister). De fabriek moet over 1,5 jaar operationeel zijn. Sodiaal heeft met Synutra een leveringscontract voor 10 jaar afgesloten: dit betekent een levering van 285 miljoen liter ofwel 100.000 ton/jaar melkpoeder, bestemd voor de Chinese markt. Dit betekent 220 miljoen euro omzet voor Synutra op zijn thuismarkt. Op dezelfde locatie zal Eurosérum, een  dochtermaatschappij van Sodiaal, 10 miljoen euro investeren voor de bouw van een fabriek voor het demineraliseren van 500 miljoen liter wei/jaar . De wei zal afkomstig zijn van de kaasfabrieken van Sodiaal (Sociaal is eigenaar van Entremont). De export vindt plaats via de haven van Brest. De fabriek voldoet aan optimale bacteriologische eisen en aan alle traceerbaarheidsnormen: de melk, afkomstig van 700 Bretonse melkveehouders, zal zonder tussenopslag rechtstreeks aan de fabriek worden geleverd.

Het is voor Synutra – jaaromzet 400 miljoen euro en 6 zuivelfabrieken in China – de eerste stap over de grens. Het is niet verrassend dat Synutra zijn oog op Bretagne heeft laten vallen. De naar verluidt perfect Franstalige CEO van Synutra had al een nauwe samenwerking met het Bretonse Euroserum opgebouwd.

Voor de regio – de Bretonse economie heeft het de laatste tijd immers moeilijk – is de Chinese investering een verademing. De burgemeester van Carhaix die zelf nog tot  kort mee deelnam als ‘bonnet rouge’  in de Bretonse protestacties  tegen het ‘Parijse establishment’ wegens de introductie van de ecotax, laat zich nu lovend uit over de steun van de Franse overheid in dit ontwikkelingsproject. De locale ‘Communauté des Communes’, waarvan de burgemeester van Carhaix ook voorzitter is, hebben inmiddels laten weten ook contact te hebben met andere Chinese en zelfs Indiase investeerders die interesse tonen voor zuivel gerelateerde activiteiten in het Bretonse binnenland. Bretagne gaat dus ‘Azië’? Wordt vervolgd!

En als het goed gaat met de melkveehouderijsector, gaat het ook goed met de modernisering van de stallenbouw, dus mogelijk kansen voor Nederlandse leveranciers van equipment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: