Zaadveredelingsconcern Vilmorin, marktspeler in mondiale top-5, versterkt marktpositie Azië

Holding Vilmorin (Groupe Limagrain), sinds 1994 beursgenoteerd – jaaromzet 1,4 miljard euro in 2012/2013, met een jaarlijks aandeel van 14% besteed aan R&D (1.600 onderzoekers op een totaal van 6000 werknemers) , heeft strategische ambities op het vlak van akker- en tuinbouwzaden. Niet alleen geografisch, want Vilmorin is al aanwezig in 40 landen op 5 continenten en haalt zijn jaaromzet uit Europa (52%), Amerika (30%), Azië en Oceanië (9%) en Afrika/Midden Oosten (9%). Oók met zijn productenpakket (uitgedrukt in %-aandeel van omzet): akkerbouwzaden (58%), tuinbouwzaden (37%) en producten voor de tuin (5%). Met nu een speciale focus op de ontwikkeling van tropische maïsrassen en een genetisch gemodificeerd tarwe ras, eerste in zijn soort! Het concern is bezig de messen te slijpen, in rechtstreekse concurrentie met de agrochemische concerns Monsanto, Syngenta , Bayer… In de mondiale top-5 zijn alleen nog 2 bedrijven, Vilmorin en Rijk Zwaan, geen agrochemische concerns.

Veredelaar – en ‘biotechbedrijf’! – Vilmorin/Limagrain (ooit begonnen als een zaadwinkel in Parijs, opgericht door een botanist in dienst van Lodewijk XV en ondertussen uitgegroeid tot de 2e mondiale tuinbouwzaadveredelaar; in de jaren ’60 financieel gered door de akkerbouwcoöperatie Limagrain) is een success story in de Franse veredeling. 80% van zijn onderzoek betreft de traditionele veredeling en 20% GGO’s. Aanvankelijk streefde Vilmorin /Limagrain naar versterking van zijn marktpositie in Europa. Vilmorin is inmiddels Europees marktleider in akkerbouwzaden, functionele granen en meelsoorten en verder grootste industriële (banket)bakker van Frankrijk dankzij zijn bedrijf Jacquet Brossard – . Gevolg door een sterke positie in Noord-Amerika ( 3e marktspeler op het vlak van maïszaden in een joint-venture met het Duitse concern KWS SAAT) en Zuid-Amerika (90% van de Braziliaanse tomatenzaadmarkt dankzij zijn ziektebestendige ras ‘Fusion’ via Guerra en Brasmilho). Vilmorin, hoewel wel al aanwezig met traditionele veredeling in China – was nog weinig present in Azië. Met de recente overname van de Thailandse veredelaar SEED ASIA (omzet 9 mln. dollar), gespecialiseerd in tropische maïsrassen, verkrijgt Vilmorin 8% van de zaadmarkt in Thailand en 20% van de markt in Sri Lanka en Myanmar. Vilmorin verklaart hiermee beschikking te krijgen over hoogwaardig genetisch uitgangsmateriaal, interessant voor de maïsteelt in gebieden als India, Brazilië, Zuid-China en Afrika. Vilmorin zal ook kunnen profijt hebben van de diverse partnerships tussen Seed Asia en onderzoeksinstituten in de Filipijnen, Brazilië en de V.S. Het areaal tropische maïs – 40% van het totaalareaal maïs wereldwijd – is in volle ontwikkeling als antwoord op de groeiende behoeften van de (toenemende) rundveestapels i.v.m. de stijgende vleesconsumptie.

Frankrijk heeft met 43 veredelingsbedrijven een actieve zaadveredelingssector dat goed is voor een totale jaaromzet van 3 miljard euro (2012/203), waarvan binnenlandse markt 1,6 miljoen euro en exportwaarde 1,4 miljoen euro; de importwaarde beloopt 586 miljoen euro. De exportwaarde van zaden naar de EU bedraagt 428 miljoen euro en naar buiten de EU 994 miljoen euro. De Franse zaadsector heeft met 840 miljoen euro een positief handelssaldo in 2012/2013 (+26% t.o.v. 2011/2012)en is goed voor een aandeel van 17% in het handelssaldo voor agrarische producten en voedingsmiddelen. Frankrijk is 2e wereldexporteur van zaden algemeen, maar nr. 1 v.w.b. akkerbouwzaden. 80% van de Franse zadenexport bestaat uit een drietal producten/gewassen: maïs (44%), tuinbouwzaden en oliehoudende gewassen. De voornaamste afnemers van maïs zijn Duitsland, Spanje, Italië en Oost-Europa/Rusland; voor tuinbouwzaden zijn dit Italië, Nederland, Spanje, de V.S. en Marokko. De zaadsector besteedt een (boven)gemiddeld hoog percentage (15%) aan R&D. De (remmende) regelgeving (ref. dossier ‘zaadbehandeling’!) en toegang tot innovatie (ref. GGO-dossier in EU verband) worden door de Franse zaadsector als bedreigingen gezien voor zijn ontwikkeling.

 

%d bloggers liken dit: