NL-FRA conferentie “De Stad van de Toekomst”: 6 workshops, waaronder ‘De Groene Stad’

De toekomst van de mensheid is in de stad. Maar hoe ziet de stad van de toekomst er uit? Hoe “slim” en “groen” moet deze stad zijn, om oplossingen te vinden voor toekomstige uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie, bestuurbaarheid en leefbaarheid? Op 20 en 21 november organiseren de Nederlandse ambassade in Parijs en de Franse ambassade in Den Haag, onder auspiciën van het Initiative Franco-Néerlandaise (IFN), een conferentie over “De Stad van de Toekomst”/”La Ville du Futur”: een bijeenkomst van Nederlandse en Franse architecten, planologen, onderzoekers, ondernemers en bestuurders die hierover met elkaar in debat gaan.

Tijdens deze conferentie worden 6 workshops georganiseerd, waaronder ‘De Groene Stad’: de invloed van groen op de stedelijke leefomgeving en duurzame stadsontwikkeling

Zie ook de ambassade website:

http://frankrijk.nlambassade.org/nieuws/2014/11/frans-nederlandse-samenwerking-bij-stedelijke-vernieuwing.html

Presentaties zullen worden gegeven door Lot van Hooijdonk, Wethouder Verkeer & Mobiliteit, duurzaamheid en milieu Gemeente Utrecht, Alain Cousseran, vice-voorzitter van de Fédération Nationale du Paysage (FFP) en Jean-Marc Verchère, Locoburgemeester en Wethouder Wijkpolitiek, Openbare weg en verkeer, Milieu en Bouw, Angers.

De FFP is een brancheorganisatie van landschapsarchitecten. De stad Angers Angers kent een grote ‘groene’ dynamiek en heeft veel banden met de groene sector: Angers staat in de top 10 van ‘Villes Vertes’ in France, speelt een grote rol in het Franse innovatiecluster voor de (food en non-food) tuinbouw (pôle de compétitivité) Végépolys, herbergt veel onderzoekscentra op het gebied van de tuinbouw én ligt midden in een van de grootste en ligt middel in één van grootste tuinbouwgebieden van Frankrijk.

Ook in Frankrijk staat het thema ‘La cité verte’ ofwel ‘La ville verte’ sterk in de belangstelling. Frankrijk kent een 2-tal interessante think-tanks:

. “Cercle La Cité Verte” (onderdeel van VAL’HOR) onder leiding van de welbekende filosoof, econoom, geëngageerd schrijver (vaak in relatie tot landbouw en voedsel) en lid van de Académie Française, Erik Orsenna;

. Plante & Cité, gevestigd in Angers. Deze think-tank heeft begin januari, i.s.m. VAL”HOR,  een interessante studie uitgebracht over “The benefits of urban vegetation, a study of the scientific reseach and method of analysis”. Hieronder te downloaden (Engelse versie):

 http://admn.plante-et-cite.fr/data/info/beneveg_english_bd.pdf

Groenprijzen:

Jaarlijks worden er ‘groenprijzen’ uitgereikt, zoals ‘Prix National de l’Arbre’, de “Victoires du Paysage”, “Villes Vertes”, “Villes et villages fleuris”…..:

 Concours ‘Victoires du Paysages’:

Initiatief van COMEP (Commission des métiers du paysage) en de Cercle La Cité Verte voor (groene) Gemeenten, met als doelstelling het promoten van een groene, gezonde stad. De prijsuitreiking 2014 vindt plaats op 11 december a.s.  Meer informatie : www.victoiresdupaysage.com

 Concours ‘Villes Vertes’: initiatief van UNEP:

http://www.entreprisesdupaysage.org/espace-presse/dossiers-de-presse-unep/614-palmares-des-villes-les-plus-vertes-de-france-decouvrez-les-resultats-

 

De aan de Conferentie deelnemende Franse organisaties zijn zeer uiteenlopend en alle relevant voor degenen die om welke redenen dan ook interesse hebben voor de Franse groene wereld!

 Hieronder een overzicht:

 .FÉDÉRATION FRANÇAISE DU PAYSAGE (FFP) : www.f-f-p.org/fr/ (met digitale adressengids)

. VICTOIRES DU PAYSAGE : www.victoiresdupaysage.com

.VAL’HOR (sectororganisatie sierteeltsector) : www.valhor.fr

.HORTIS (belangenorganisatie van directeuren van Groendiensten): www.hortis.fr

.UNEP (belangenorganisatie van tuin- en landschapsarchitecten) : www.entreprisesdupaysage.org

.PLANTE & CITÉ: www.plante-et-cite.fr

.HORTICULTURE ET PAYSAGE (vakblad) : www.horticultureetpaysage.com

.PROMOJARDIN (belangenorganisatie distributeurs, handelshuizen van groen en toeleverend materiaal voor tuin, parken enz.): www.promojardin.com (met digitale adressengids)

.FNMJ (belangenorganisatie van tuinketens): www.fnmj.net

.LE LIEN HORTICOLE (vakblad en infosite): www.lienhorticole.fr

 

 Op zoek naar meer informatie? Stuur een mail naar Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl )

%d bloggers liken dit: