Nederlands-Frans forumdebat over voedselvraagstukken tussen schaarste en overvloed

Op woensdag 7 oktober ontmoette de Nederlandse deskundige Louise Fresco haar Franse collega’s Bertrand Hervieu en Michel Eddi in een debat over voedsel en voeding, landbouw en de Aarde. Op 13 November a.s. vindt een 2e debat plaats met filosoof Rufin.

Is er een noodzaak voor overheidsbeleid op het gebied van voeding? Gaan duurzame landbouw en landbouwintensivering samen? Hoe vinden we het evenwicht tussen de twee met het oog op voeding van de groeiende wereldbevolking? De drie deskundigen spraken met elkaar en de zestigtal genodigden over de verschillende tendensen, uitdagingen en oplossingen voor wereldwijde voedselvraagstukken. Het debat werd geleid door Nicole Ouvrard, voorzitter van de Franse vereniging van landbouwjournalisten (AFJA).

Aanleiding voor het debat op de Nederlandse residentie in Parijs was de vertaling van het boek van Louise Fresco, ‘Hamburgers in het Paradijs’ naar het Frans. Fresco schrijft in haar magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering en bespreekt hierin de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van ‘slow food’. Fresco is internationaal bekend als deskundige op het gebied van landbouw en voedsel. Zij was plv. DG van de FAO en is thans voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen-University and Research Centre (WUR). Het debat was georganiseerd in samenwerking met het Landbouwbureau Parijs.

Michel Eddi, Directeur van het onderzoeksinstituut ter bevordering van internationale samenwerking en onderzoek in de ontwikkelingslandbouw (CIRAD) en Bertrand Hervieu, vicevoorzitter van de Algemene Raad voor Voeding, Landbouw en Rurale Gebieden (CGAAER; onderdeel van het Franse ministerie van Landbouw), herkenden zich in het werk van Fresco. Ze prezen vooral de toegankelijke en genuanceerde formulering van voedselvraagstukken die de problematiek voor een breed publiek toegankelijk en interessant maakt. Tijdens het debat spraken zij onder meer over ‘hamburgerisering’ van de wereldconsumptie, invloed van verstedelijking op voedselproductie en het belang van tegengaan van voedselverspilling. Verschillende thema’s die de revue passeerden raakten ook aan het vraagstuk van duurzaamheid en klimaat, dat nu in de aanloop naar de COP21 conferentie bijzonder actueel is.

Aan  Louise Fresco en haar boek, “Hamburgers au paradis” is in de Franse landbouwpers de nodige aandacht besteed.

Interesse? Lees dan :

*AGRA PRESSE:

interview met Louise Fresco door Agra Presse (auteur en journalist : Clio Crandimbivolona).

Agra Presse is een toonaangevend FRA (week)blad over landbouwpolitiek in FRA en in de EU.

Website: www.agrapresse.fr ; klik hier voor artikel AgraPresse

Link: http://www.agrapresse.fr/il-faut-restaurer-le-lien-entre-milieu-rural-et-milieu-urbain-art406690-2519.html?Itemid=273

*Agriculteurs de France :

Artikel «Hamburgers au paradis »  in het (maand)blad ‘Agriculteurs de France’ (auteur : Marie-Cécile Damave, Responsable International) – rubriek ‘Découvir, lire, réfléchir, comprendre’.

‘Agriculteurs de France’ is het ledenblad van de toonaangevende agrarische denktank SAF Agr’I’dées en heeft een zeer brede lezerskring .

Website : www.safagridees.com ; klik hier voor artikel SAF

*Le Betteravier Français:

Artikel “L’agriculture saura répondre, selon Louise O. Fresco” . Auteur en journalist:  Nicole Ouvrard, voorzitter van AFJA (federatie van landbouwjournalisten) en hoofdredacteur van Le Betteravier Français.

Le Betteravier Français is een 2-wekelijks vakblad. Dit vakblad heeft zijn lezerskring niet alleen in de suikerbiet-, maar ook in de suikerindustriesector. Website: www.lebetteravier.com ; klik hier voor artikel in Betteravier Français

* AGRA VALOR:

  • Artikel “Elle l’a dit: Louise O. Fresco : ‘il faut transmettre aux jeunes la fierté du travail d’agriculteur » ;
  • rubriek ‘dernières publications’ : aankondiging over ‘Hamburgers au paradis’ (met vermelding van uitgever) ;

Auteur, tevens hoofdredacteur van Agra Valor: Clio Crandimbivolona

Agra Valor, onderdeel van de Groupe Agra Presse,  is een maandblad gewijd aan duurzame ontwikkelingen in land- en bosbouw.

Website: www.agravalor.fr ; artikel Agra Valor over Louise Fresco + boek okt. 2015

*Maar ook in: Les Echos van 16/10:

Les Echos (journalist : Yann Verdo) , een economisch dagblad, met :  ‘La faim dans le monde: un scandale mais pas une fatalité’.

Analyse van recent verschenen boeken van de Argentijnse intellectueel Caparros en Louise Fresco over hetzelfde thema:

http://www.lesechos.fr/idees-debats/livres/021397737771-la-faim-dans-le-monde-un-scandale-pas-une-fatalite-1166168.php

Quote :

L’ère de l’autosuffisance

C’est aussi le constat que fait l’ancienne directrice du département Agriculture de la FAO Louise O. Fresco dans son propre livre, miroir de l’autre. Celui de Martin Caparros traite de la faim, le sien de la nourriture. Et ce sous toutes ses formes, depuis l’aube de l’humanité jusqu’à l’ère des OGM et de la « hamburgerisation du monde ».

Ce n’est pas un hasard si son analyse extrêmement fouillée de l’histoire de l’agriculture et de l’alimentation aboutit là où elle a commencé : dans le « paradis de l’abondance » d’Adam et Eve. Comme l’intellectuel argentin, Louise O. Fresco annonce la couleur dès les premières pages : « On est en droit d’affirmer que nous serons en mesure de nourrir les générations actuelles et à venir, à la fois durablement et sainement, de manière équilibrée et équitable », affirme-t-elle sans crainte. Avec les ressources naturelles que nous offrent la Terre et les avancées des sciences et des techniques qu’a récemment réalisées l’humanité, celle-ci est entrée pour la première fois dans une ère d’autosuffisance.

Malgré les apparences, le manifeste désespéré de Martin Caparros et l’essai optimiste de Louise O. Fresco ne se contredisent nullement l’un l’autre. Ils se complètent. L’un dit la réalité telle qu’elle est, l’autre telle qu’elle devrait et pourrait être, pour peu que les bons choix soient faits au bon moment. Mais il y a urgence. Dans le laps de cinq minutes qu’il vous aura fallu pour lire cet article, quelque part sur cette Terre, soixante enfants sont morts de faim.

« La Faim », Martin Caparros, Editions Buchet Chastel, 880 pages, 26 euros.

« Hamburgers au paradis », Louise O. Fresco, Robert Laffont, 752 pages, 24 euros.

 

-> Een 2e debatavond met Louise Fresco op 13 November met schrijver en filosoof Rufin:

Een tweede debatavond met Louise Fresco vindt plaats op vrijdag 13 november aanstaande, deze keer met Jean Christophe Rufin bij de Alliance Française in Parijs.

Aanmelden hiervoor kan via culturepaysbas@minbuza.nl.

–> Een interview van Agra Presse met Louise Fresco is te vinden op de website van Agra Presse: http://www.agrapresse.fr

–> Louise Fresco met de Franse uitgave op de residentie (copyright Stephanie Knibbe):

foto Louise Fresco -Hamburgers au paradis

%d bloggers liken dit: