Persreis Franse journalisten Biobased Economy naar Nederland

Op 14 en 15 oktober 2015 bracht een groep van vier Franse journalisten van de toonaangevende vakbladen Formule Verte, Agra Presse, Usine Nouvelle en Industrie et Technologie en een beleidsmedewerker (ministerie van Landbouw) van de Franse interministeriële werkgroep voor biobased economy een bezoek aan enkele Nederlandse hotspots van de biobased economy. Dit was een initiatief van de Nederlandse Ambassade in Parijs. De biobased economy heeft ook in Frankrijk de nodige aandacht. Er is reeds een wetenschappelijke, maar geen ‘economische’ roadmap. Hiermee is de interministeriële werkgroep momenteel bezig. Deze roadmap zou eind december a.s. klaar zijn, maar gezien de formalisering ervan, lijkt februari meer realistisch.

Royal Cosun:

Het bezoek begon bij de Royal Cosun productiesite in Dinteloord, waar de Franse delegatie kreeg uitgelegd dat met de 25.000 ton suikerbieten die dagelijks verwerkt worden, niet alleen (biet)suiker wordt gemaakt maar ook uiteenlopende chemische componenten. Cosun doet veel eigen research, maar ook met (strategische) partners. Dit was tevens de gelegenheid om de toekomstige biobased refinery op het ‘Nieuw Prinsenland’-terrein te zien. Bij dit bezoek sloot ook de Directeur van Biobased Delta aan met een presentatie over dit innovatiecluster.

DSM + BPF (Bioprocess Pilot Facility BV):

Vervolgens ging de reis naar de Biotech Campus Delft waar de groep een presentatie van de industriële biotechactiviteiten van DSM kreeg : voorbeelden zijn de samenwerking met Roquette om biobased barnsteenzuur te maken in het bedrijf Reverdia, biobased nylons en harsen voor de verfindustrie. Voorts werd de Bioprocess Pilot Facility (BPF) gepresenteerd en bezocht. Hier kan de industrie zijn processen testen en opschalen. Een groot deel van de ‘klanten’ van BPF zijn buitenlandse bedrijven (EU en buiten de EU).

Nederlandse biobased strategie:

‘s Avonds was er voor de Franse delegatie gelegenheid om meer te horen over het Nederlandse beleid en ambities voor biobased economy . De delegatie sprak met Karin Weustink, Plv. Directeur Biobased Economy  (ministerie van EZ), Kees Kwant, Adviseur Duurzame Energie RVO) en Kees de Gooijer, voorzitter van het TKI BBE (Topconsortium biobased economy).

Photanol:

De volgende dag werd de groep ontvangen door het bedrijf Photanol in Amtsterdam. Dit is een jong technologiebedrijf in het Sciencepark van Amsterdam dat aan technologie werkt om cyanobacteriën te laten groeien dankzij CO2 en zonlicht. Met een pilot in Bleiswijk doet Photanol testen en veel onderzoek in de Amsterdamse laboratoria om te komen tot opschaling en uiteindelijk de productie van bijvoorbeeld ingrediënten voor verf, smaakstoffen, geuren of moleculen te maken. Een ‘new generation of agriculture?’ Ook Photanol werkt samen met de industrie, zoals AkzoNobel.

Avantium:

Het laatste bezoek was aan het innovatieve bedrijf Avantium, ook in Amsterdam, dat met zijn YXY technologie via catalyse met als basis landbouwgrondstoffen (w.o. ook weer suikerbieten…) in staat is zogenaamd PEF plastic te maken, een vervanger van de huidige PET flessen. Avantium heeft bij de ontwikkeling van zijn producten Coca Cola, Danone en ALPLA als partners, waardoor het dichtbij de markt zit. Niet alleen zal de PEF fles geheel biobased zijn, maar ook ‘recyclable en cost-competitive’ – bovendien heeft het waardevolle eigenschappen die PET niet heeft. De koolstof blijft er beter in, het houdt de zuurstof beter buiten en het kan tegen hogere temperaturen. Avantium heeft diverse Franse connecties, niet alleen Danone, maar ook het CNRS (Centre National de Recherches Scientifiques) en de Universiteit van Nice; hiermee maakt Avantium deel uit van het 7e FP Marie-Curie IAPP Project ‘Biofur’ (2013-2017).

Avantium heeft een pilotopstelling in Geleen op de Chemelotcampus staan. Het is nu bezig te zoeken naar de juiste, strategische partner in West-Europa voor de eerste commerciële productiesite. Het definitieve besluit daarover wordt begin 2016 bekend gemaakt.

Voor de Franse vakjournalisten was dit een eerste kennismaking met de Nederlandse ‘biobased economy’.

 

*Heeft u interesse in de Franse biobased economy en zoekt u handelscontacten of samenwerking met FRA bedrijven?

. Dan kunt veel informatie vinden in ons overzicht van de Franse biobased economy, een gezamenlijke productie opgesteld door het economisch cluster van deze ambassade : klik hier

. denk ook aan deelname aan Siñal 2016, het nationale B2B evenement voor het ‘biobased’ bedrijfsleven (MKB) dat op 24 en 25 mei plaats vindt in Châlons-en-Champagne – zie flyer hieronder. De Ambassade organiseert, bij voldoende belangstelling, weer een bedrijvenmissie naar Siñal 2016.

Meer informatie op te vragen bij: PAR-LNV@minbuza.nl (Landbouwbureau) of info@TWA-FR.nl  (Innovatiebureau).

Engelstalige flyer over Siñal 2016 : klik hier voor flyer Sinal 2016

Flyer over de Agrobiobase  : flyer Agrobiobase

 

*Interesse voor artikelen van de FRA journalisten die aan de reis hebben deelgenomen?

Formule Verte: klik hier 

Agra Presse: klik hier

Usine Nouvelle: klik hier

Industrie et Technologie: klik hier

*Groepsfoto (bij Avantium):

foto FRA persreis biobased economy oktober 2015

 

 

 

%d bloggers liken dit: