Terugblik op Salon du Végétal, Angers- samenwerkingsovereenkomst VAL’HOR en MPS

Van 16 t/m 18 februari vond in Angers de 31ste editie van ‘Salon du Végétal’ plaats, dé Franse vakbeurs voor sierteeltproducten voor binnen en buiten. Dit jaar stond centraal het thema ‘le jardin en ville/urban greening’. Salon du Végétal, een jaarlijks gehouden vakbeurs, telde dit jaar 483 exposanten, iets minder dan in 2015 (522 exposanten), maar dit was niet te merken aan de Nederlandse deelname. Nederland was met 37 exposanten (meer dan in 2015) prominent aanwezig, hetzij via het ‘Holland-Eiland’ van GREENN, de specialist in beursmanagement voor vooral de agrarische sector, hetzij individueel. Ook was het Bloemenbureau Holland met Directeur Ron Jeronimus weer aanwezig met een zelfstandige stand in het teken van ‘Tendances 2016’en met de logo’s ‘maplantemonbonheur’ en ‘lajoiedesfleurs’, waarmee het Bureau aan productpromotie doet op de FRA markt. Verder waren Vlaanderen en Spanje aanwezig met een collectief paviljoen. De beurs trekt gemiddeld zo’n 13.000 bezoekers.

Onder de NL exposanten waren een 8-tal nieuwe bedrijven die de FRA markt als een interessante groeimarkt zien voor hun product. Salon du Végétal blijft voor NL bedrijven de leidende sierteeltbeurs. Niet alleen interessant voor kwekers, handel, leveranciers aan retail, tuinketens, en Groendiensten, maar ook voor producenten van accessoires t.b.v. de sierteeltsector. Een overzicht van de 37 NL deelnemers is te vinden via de link naar de beurs (onderaan).

Samenwerking VAL’HOR – MPS

Tijdens het beursevenement werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen VAL’HOR, de Franse sectororganisatie voor de sierteelt en MPS op het vlak van certificering van bloemen en planten. In dit kader zijn beide partijen overeengekomen dat VAL’HOR gebruik mag maken van het normeringssysteem van MPS. Daarnaast hebben beide organisaties afgesproken dat FRA telers met behulp van één audit zowel het ‘Plante Bleue’ certificaat – een keurmerk van de FRA sierteeltsector – als het MPS-ABC certificaat kunnen verkrijgen. Er is verwantschap tussen niveau 3 van ‘Plante Bleue’ en MPS-ABC: niveau 3 heeft betrekking op ‘high environment value’ certificering op basis van resultaten. Niveau 1 en 2 van ‘Plante Bleue’ hebben betrekking op resp. zelfdiagnose en good practises. Niveau 3 gaat weer een stuk verder. VAL’HOR had ‘Plante Bleue’ als certificeringsmethodiek ontwikkeld voor milieuvriendelijke et sociaal verantwoorde productie van tuinbouwproducten in kader van het FRA overheidsprogramma/wetskader voor een duurzaam milieu, Le Grenelle de l’Environnement’. FRA telt nu zo’n 5000 gecertificeerde kwekerijen. Andere vormen van labelling – d.m.v. een keurmerk – van FRA sierteeltproducten zijn : Fleurs de France en Label Rouge (focus op dahlias, rozestruiken en geraniums).

Meer weten over de FRA sierteeltmarkt?:

. zie de infowebsite van FranceAgriMer (instantie van het FRA ministerie van Landbouw):

http://www.franceagrimer.fr/fam/filiere-horticulture/Informations-economiques/Etudes-et-syntheses

. neem contact op met het Landbouwbureau (PAR-LNV@minbuza.nl)

Websites:

. Salon du Végétal: www.salon-du-vegetal.com en :

http://www.salonduvegetal.com/pro/fr/rechercher-exposant-salon-vegetal_cemSearch

. VAL’HOR (sectororganisatie sierteelt): www.valhor.fr

. Plante & Cité (Center for landscape and urban horticulture): http://www.plante-et-cite.fr

. Nature en Ville et changements climatiques: http://www.capitale-biodiversité.fr/recueil

. http://www.plantebleue.fr

. Bloemenbureau Holland: www.maplantemonbonheur.fr ; www.lajoiedesfleurs.fr ; www.officedesfleurs.fr

. www.my-mps.com (met aankondiging van NL-FRA samenwerking).

%d bloggers liken dit: