Franse vissers in de Kanaalzone investeren (weer)

In het verleden deden zich regelmatig spanningen voor tussen de Franse (ambachtelijke) vissers, verenigd in CME (Coopérative Maritime Etaploise) en de moderne Nederlandse vissers (flyshooters). Beide groepen maken gebruik van dezelfde haven Boulogne-sur-Mer (belangrijkste vissershaven van Frankrijk) maar door betere efficiëntie en kwaliteit behaalden de Nederlandse vissers betere bedrijfsresultaten.

CME is recentelijk een samenwerkingsverband aangegaan met Scapêche-Intermarché. Dit samenwerkingsverband – Scopale – investeert in nieuwe boten. Scopale heeft daarin het meerderheidsaandeel en de ondernemers (lid van CME) een minderheidsaandeel. De eerste nieuwe boten van Scopale zullen in de loop van 2017 in de vaart worden genomen.

Het gaat om 3 moderne multiple use boten van 19,50 mtr lengte. Een Nederlands (!)-Belgisch samenwerkingsverband heeft de order binnen weten te halen. Mim (Dieppe) bouwt het karkas en Padmos (Stellendam) brengt de installaties en de motor aan. Voor de Franse vissers was de aangeboden kwaliteit van de installaties van Padmos doorslaggevend om de opdracht aan het NL-BE samenwerkingsverband te gunnen. Het gaat om een investering van ongeveer 7,5 mln EUR.

De 3 boten zijn inzetbaar voor drie typen visserij: schelpdiervisserij, sleepnet visserij en fly shooter (senne danoise). Ironisch is dat twee van de boten verkocht zijn aan leden van de Leprêtre familie. Olivier Leprêtre is voorzitter van het regionaal visserij comité NW-Frankrijk en in het verleden spreekbuis van Franse vissers die tegen de activiteiten van Nederlandse vissers in het geweer kwamen. De gevangen vis zal via het moederbedrijf Intermarché (belangrijke retailketen in Frankrijk) worden afgezet.

Websites:

http://www.cmeop.com/

http://www.mim-dieppe.com/

 

 

%d bloggers liken dit: