Nico van Opstal benoemd tot Ridder in de Orde van Agrarische Verdienste (Ordre du Mérite Agricole)

Nico van Opstal, verbonden als Landbouwraad aan de Nederlandse Ambassade in Parijs, is op 22 juni jl., op voordracht van de Franse Minister van Landbouw, benoemd tot ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole’. De onderscheiding werd hem uitgereikt, in aanwezigheid van Ed Kronenburg, Ambassadeur van Nederland in Frankrijk,  door de vertegenwoordiger van de Franse Landbouwminister, Bertrand Hervieu, Vice-Voorzitter van de ‘Conseil Général de l’Alimentation, de l’Agriculture et des Espaces Ruraux’ (CGAAER) . De CGAAER is een onafhankelijk adviesorgaan van landbouwexperts (topambtenaren) ter beschikking van Franse Landbouwministers. Bertrand Hervieu onderstreepte de bijzondere verdiensten van Nico van Opstal, een verfijnde dossierkenner van de Franse landbouw, zijn pragmatische instelling voor het vinden van ‘terrains d’entente’ en het enthousiasme waarmee Nico van Opstal zich steeds heeft ingezet voor de versterking van de agrarische relatie tussen 2 landbouwnaties in Europa, Nederland en Frankrijk. Bertrand Hervieu verwees ook naar het zeer gewaardeerde bezoek van Landbouwminister Le Foll  aan Nederland in 2014, waar onder meer ook een bezoek aan de Nederlandse aanpak van natuurcollectieven op het programma stond. Bertrand Hervieu dankte, namens het Landbouwministerie, Nico van Opstal ook voor zijn modererende rol als voorzitter van de Amicale van buitenlandse Landbouwattachés in Parijs.

Nico van Opstal is verder door de prestigieuze ‘Académie de l’Agriculture’ uitgenodigd om ‘membre correspondant associé’ te worden.

De onderscheiding ‘Ordre du Mérite Agricole’ werd in 1883 in het leven geroepen door de toenmalige Minister van Landbouw, Jules Méline, voor het belonen van ‘services marquants, rendus à l’agriculture’. Deze Orde is één van de 4 ministeriële Ordes die Frankrijk kent : Palmes Académiques, l’Ordre des Arts et des Lettres, le Mérite Maritime en le Mérite Agricole.

Nico van Opstal verlaat deze zomer Parijs. Hij is benoemd tot Landbouwraad bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij Europese Unie in Brussel.

foto onderscheiding Nico van Opstal met Bertrand HervieuNico van Opstal ontvangt Mérite Agricole uit handen van Bertrand Hervieu.

%d bloggers liken dit: