Planète du Goût 2016: Hollandse geitenkaas en maatjes haring met Chef-Kok Marco Poldervaart in de schijnwerpers!

Dit jaar organiseerde de Amicale van buitenlandse Landbouwattachés in Parijs voor de 10e maal haar jaarlijkse evenement ‘Planète du Goût’ voor het Franse agro-relatienetwerk, als dank voor de goede samenwerking tussen de Amicale en genoemd netwerk en het Landbouwministerie.

Het evenement vond plaats in de tuin van de Residentie – het fraaie Hôtel de Villeroy – van de Franse Landbouwminister. Minister Le Foll had de tuin van de residentie voor het 10-jarig bestaan van de ‘Planète du Goût’ ter beschikking gesteld. De ‘Planète’ staat onder het patronaat van de Franse Landbouwminister. Dit jaar was Nieuw-Zeeland verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘Planète du Goût’.

17 landen (vooral EU, maar ook derde landen zoals de V.S., Nieuw-Zeeland en Canada) met hun resp. Landbouwattaché en Ambassadeur, waaronder Nederland, waren aanwezig met een landenstand. Ook Frankrijk presenteerde een aantal typisch Franse producten. Landbouwbureau Parijs heeft dit jaar de Hollandse Geitenkaas die sinds december 2015 een BGA (Europese Beschermde Gebieds Aanduiding) heeft verworven, en maatjes haring in de schijnwerpers gezet. Daarmee beoogde het landbouwbureau het idee bij veel Fransen te doorbreken dat in Nederland weinig interesse bestaat voor erkenning van beschermde gebiedsaanduiding. Behalve dat de producten ook ‘los’ werden gepresenteerd, waren de kaas en haring ook verwerkt in culinair-subtiele hapjes van de hand van Chef-Kok Marco Poldervaart. De Franse gasten, per definitie kaasproevers, spraken hun waardering uit voor deze (voor hen nog) onbekende NL kaas. De Hollandse Geitenkaas was verzorgd door GEMZU en de Nederlandse Geitenzuivel organisatie.

Ook nu weer was ‘Planète du Goût’ een groot succes, gezien het aantal Franse bezoekers afkomstig van overheid, landbouworganisaties en vakpers. Landbouwminister Le Foll bracht een bezoek aan de NL stand waar hij door Ed Kronenburg, Ambassadeur van Nederland in Frankrijk en het landbouwteam werd ontvangen en de Hollandse Geitenkaas en haring proefde. Zie foto’s onderaan.

Marco Poldervaart, lid van Bocuse d’Or Nederland, is finalist geweest in de wereldfinale om de Bocuse d’Or (2011) die om de 2 jaar tijdens de SIRHA vakbeurs (horeca & catering) in Lyon plaats vindt. Hij begeleidt het NL team op de wereldfinale Bocuse d’Or 2017 in Lyon en zal chef-kok zijn van het Holland Culinairy House op SIRHA 2017. Marco Poldervaart is eigenaar van het restaurant & Kookstudio ’t Havenmantsje in Harlingen.

Er werd gespeecht door Landbouwminister Le Foll, de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland en Nico van Opstal, Landbouwraad bij de Nederlandse Ambassade te Parijs, tevens voorzitter van de Amicale van Landbouwattachés die een welkomstwoord uitsprak en zijn opvolger als voorzitter van de Amicale introduceerde (de Landbouwraad van Finland).

Op de ‘Planètes du Goût’ 2015, 2014, 2013 en 2012 profileerde het Landbouwbureau zich met resp. zeewierproducten (i.s.m. European Seaweed Company), cress (i.s.m. Koppert Cress), tomatensoorten (i.s.m. Tomatoworld) en Indonesische specialiteiten, in Nederland vervaardigd. Doel is om elk jaar met een nieuw culinair concept te komen waar Nederland in opvalt.

Meer weten over de culinaire hapjes van Marco Poldervaart? Zie hieronder zijn  menu:

 

 

 

 

 

 

 

Relevante infowebsites:

Hollandse Geitenkaas : www.hollandsegeitenkaas.nl

Bocuse d’Or: http://bocusedornederland.nl/ en www.bocusedor.com/en .

Marco Poldervaart : www.havenmantsje.nl/

 

Fotogalerij:

foto 1: Landbouwminister Le Foll en Ambassadeur Ed Kronenburg

foto 2: Landbouwraad Nico van Opstal verwelkomt Franse gasten, in gezelschap van Minister Le Foll en Ambassadeur James Kember van Nieuw-Zeeland

foto 3: Chef-kok Marco Poldervaart et Ambassadeur Ed Kronenburg

foto NL +Le Foll + CdP + Marcofoto Nico van Opstal speecht samen met Minister Le Foll en Ambassaedeur Nieuw-Zeeland foto Marco Poldervaart en CdP Ed Kronenburg

%d bloggers liken dit: