Franse zuivelindustrie: ontwikkelingen & overzicht top-50 (2016)

De zuivelindustrie behoort, in de Franse voedselindustrie sector, met een jaaromzet van 30 miljard euro (2015), tot de 2e belangrijkste sector ná de vleesindustrie (36 miljard euro) en nog vóór de brood & banketbakkerij industrie (22 miljard euro).

De Franse melkaanvoer bedroeg (in 2015) 25 miljard liter; deze wordt verwerkt op 762 verwerkingslocaties. De totale productiewaarde (2014) van zuivelproducten (op basis van koe-. geiten- en schapenmelk) was ruim 21 miljard euro, waarvan kaas 7 miljard euro, versproduct 4,6 miljard euro, consumptiemelk 2,3 miljard euro, melkvetten 1,9 miljard euro en melkpoeder 1,7 miljard euro.

*Export – import 2015: FRA importeerde meer kaas, vooral uit de EU, maar exporteerde zelf ook meer kaas naar de EU

De zuivelsector levert een forse positieve bijdrage aan de Franse handelsbalans. Frankrijk (exportwaarde zuivel 2015 5,9 miljard euro) vormt samen met Duitsland (exportwaarde 7,6 miljard euro) en Nederland (exportwaarde 5,7 miljard euro) de Europese top-3 van grootste zuivel exporteurs.

De Franse export van kaas nam in 2015 toe: was dit 672.000 ton in 2014, in 2015 exporteerde FRA 683.000 ton kaas, waarvan 575.000 ton naar de EU (tegen 568.000 ton in 2014) en 108.000 ton buiten de EU (tegen 104.000 ton in 2014). De voornaamste EU-afnemers van Franse kaas zijn: DE (137.000 ton), VK, B, ITA en NL (39.000 ton). Buiten de EU: USA (23.000 ton).

Frankrijk exporteerde voor 81 miljoen euro aan kaas naar Nederland en was hiermee de 4e kaas leverancier van Nederland. Nederland exporteerde voor 262 miljoen euro aan kaas naar Frankrijk. Voor Nederland is Frankrijk de 3e afnemer van NL kaas ná DE en B.

De importwaarde zuivel 2015 nam licht af. Deze bedroeg 2,9 miljard euro (tegen 3,3 miljard euro in 2014). Ook de FRA kaas import groeide: FRA importeerde in 2015 335.000 ton kaas (tegen 303.000 ton in 2014), waarvan 331.000 ton uit de EU en 4.000 ton uit derde landen.

*Consumptie: meer harde kaassoorten

De tendens is naar minder consumptiemelk en verse zuivelproducten, maar naar meer kaas in 2015 (na een lichte dip in 2014) en dan vooral harde kaassoorten. Ook de buitenhuis consumptie van kaas nam toe. Dit biedt kansen voor de NL exporteur.

Enkele cijfers:

De totaal consumptie per productgroep bedroeg in 2015 tegen 2014 (tussen haken):

Consumptiemelk: 2,3 mld. liter (2014: 2,4 mld. liter)

Kaas: 795.000 ton (2014:790.000 ton), waarvan harde kaas soorten 377.000 ton (2014: 372.000 ton). Buitenhuis consumptie:141.000 ton (2014:136.000 ton).

Versproducten zuivel: 1,71 mln. ton (2014: 1,74 mln. ton)

*Enkele ontwikkelingen in de zuivelindustrie:

Vijf Franse zuivelindustrieën behoren tot de Europese top-12 en tevens mondiaal speler: uitgedrukt in jaaromzet 2014 in miljard US dollar, in afnemende volgorde (bron: CNIEL):

Lactalis (21,9), Nestlé (18), Danone (14,8), Friesland Campina (15), Arla Foods (14), Sodiaal (7), DMK (9), Savencia (6), Müller (4,9), Glanbia plc (4,7), Emmi (3,7) en Bel (3,7). Hiervan zijn Lactalis, Danone, Savencia en Bel particuliere industrieën en Sodiaal een coöperatieve zuivelonderneming.

De FRA top-5 zijn, in afnemende orde: Lactalis, Danone, Sodiaal, Savencia Fromage and Dairy, (ex-Bongrain) en Bel.

De FRA zuivelindustrie kent een belangrijke coöperatieve als particuliere branche. Werd de coöperatieve industrie traditioneel gekenmerkt door industriële producten (melkpoeder, boter) en de particuliere industrie door zuivelproducten met hoge toegevoegde waarde (versproduct, kaas), de coöperatieve industrie is nu bezig met een inhaalslag.

In 2015, a.g.v. de crisis in de zuivelsector en met het oog op de mondialisering van de markt, heeft de coöperatieve zuivelindustrie zich verder geconsolideerd: AGRIAL (fusie met 7 coops van Eurial); Sodiaal (toetreding van CLHN); versterking samenwerking met Chinese Synutra); fusie van L’Armoricaine met Even en Laïta en consolidatie binnen de sector van de traditionele kaascoöperaties (zgn. ‘fruitières’, dezesector is goed voor omzet van 560 miljoen euro) – deze zijn vooral gelegen in de berggebieden Savoie en Franche-Comté.

Aan de kant van de particuliere zuivelindustrie: na vooral hun positie te hebben versterkt – binnenlands- door overnames van (kleinere) zuivelbedrijven die producten met een Europese beschermde oorprongs- aanduiding (BOB) produceren, alsook een sterke merkstrategie te hebben ontwikkeld, is hun focus nu verdere versterking van internationalisering.

*Positieversterking:

Vele van particuliere zuivelindustrieën zijn qua omzet zeer afhankelijk van export en buitenlandse markten: het aandeel in de totaalomzet/concern, behaald buiten FRA, bedraagt voor Lactalis, Bel, Savencia en Danone ruim 50%. Voor Groupe Bel is dit aandeel zelfs 80%.

Danone heeft zijn positie versterkt in Afrika (Kenya, Angola en diverse West-Afrikaanse landen) en Noord-Afrika (Algerije). Groupe Bel eveneens in Afrika (Marokko en Ivoorkust). Lactalis in Mexico/Uruguay/Argentinië, in Brazilië,  Turkije, België en India.

In deze strategie past ook de verkoop van bedrijven:

Savencia (ex-Bongrain) verkocht zijn aandeel in Capsa (SPA) en in Andechser  (DE). Danone verkocht zijn merkrechten Dumex in China aan filiaaal Yashili Int. Holdings en Senoble verkocht 3 fabrieken (in SPA en Slovakije) door aan Schreiber (USA).

*Nieuwe Tendensen:

. het ‘korte afzetcircuit’:

Een nieuwe ontwikkeling is het ‘korte afzetcircuit’. Recent nog bundelden 19 melkveehouders/kaasproducenten in het Loire-gebied zich in een afzetstructuur i.s.m. een lokale zuivelfabriek,  “En direct Des Eleveurs” genaamd.

. biologische zuivel:

Melk extracten : Lactalis en Sociaal verklaren te investeren in (o.m. biologische) melk ingrediënten;

Tribalat: finaliseert een nieuwe fabriek voor biologische zuivel.

. investeringen in melkpoeder: Sill investeert in een nieuwe droogtoren. Het Chinese bedrijf Synutra investeert in een 2e fabriek in Carheix en sluit een leveringsakkoord af met Sodiaal.

*TOP-50 van FRA zuivelindustrie (editie 2016):

Meer weten over de top-50 FRA zuivelindustrieën? (editie 2016 over 2015): met informatie over: jaaromzet(waarvan aandeel bij export), aandeelhouders, producten (waarvan onder private label), merknamen, locatie productie-units, filialen in FRA en buitenland?

U kunt dit bedrijvenoverzicht opvragen bij het Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl)

*Overzicht van inkoopcentrales van de FRA supermarktorganisaties: Ook dit overzicht kunt u opvragen bij het Landbouwbureau Parijs.

*Interesse voor de Franse private label markt zuivel?

. vakbeurs M.A.D.E. (28-29 maart 2017):

Denk aan bezoek/deelname aan vakbeurs voor private label producten, M.A.D.E. (28-29 maart 2017 – Paris-Expo Porte de Versailles).

Dit is de nieuwe naam voor vakbeurs MDD-EXPO private label. In 2015 en 2016 was een Holland-paviljoen voor collectieve deelname (organisator: NEC Holland): http://mdd-expo.com/MADE

. Chilled and Dairy Summit (WABEL) (12-13 april 2017)

Overweeg deelname aan de ‘Chilled and Dairy Summit’ van WABEL op 12-13 april 2017. Deze Summit(s) zijn bestemd voor kopers (Franse en Europese retail) en leveranciers van private label producten (productiebedrijven).

Deze Summits worden door WABEL georganiseerd. De eerstvolgende ‘Chilled and Dairy Summit’ wordt gehouden  op 12-13 april 2017. Locatie: Hilton Hotel Paris – Charles de Gaulle :

http://www.wabel.com/wabel_chilled_and_dairy_summit_2017

*Op zoek naar grossiers in kaas?:

Veel internationaal georiënteerde grossiers in kaas zijn bevestigd op de Groothandelsmarkt van RUNGIS, even t.z.v. Parijs ter hoogte van Orly. Op de website van Rungis staat een digitale adressenlijst van grossiers:

http://www.rungisinternational.com/documents/fr/QFQ-2016/QFQ-Produits-laitiers.pdf

*U bent fabrikant van equipment/materiaal voor zuivelindustrieën?

Denk dan aan bezoek/ deelname aan vakbeurs CFIA (Carrefour des Fournisseurs de l’Industrie agro-alimentaire) – 7-9 maart 2017 (www.cfiaexpo.com)

*Op zoek naar zuivelstatistieken FRA?

Deze (editie 2016) staan online op de website van de FRA zuivelsector (op homepage, ga naar “L’économie laitière en chiffres”): http://www.maison-du-lait.com/

*Meer informatie bij Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl)

%d bloggers liken dit: